Dit kan ik met mijn oog!

Een goed advies

Met mijn verhaal wil ik laten zien wat je met een oogprothese toch nog allemaal kan doen. Op twaalfjarige leeftijd was ik actief lid van de padvinderij, wat nu scouting heet. Dat is al weer ruim 40 jaar geleden. Op een van de scouting avonden kreeg ik tijdens een buitenspel een boomtak in mijn rechteroog.
De huisarts besteedde er niet veel aandacht aan, maar na een dagen kreeg ik erg veel pijn aan het oog. Ik kwam alsnog in het ziekenhuis terecht waar de oogarts constateerde dat er een flinke ontsteking achter mijn oog zat. Na een aantal weken van behandeling kreeg ik de mededeling dat het oog helaas niet meer te redden was en verwijderd moest worden. Anders zou de ontsteking ook mijn andere oog kunnen aantasten en zou ik wellicht volledig blind worden. Na de operatie ben ik al na een  paar weken naar het Haags Kunstogen Laboratorium gegaan voor mijn eerste oogprothese.

Een goed advies

Als kind had ik al op jonge leeftijd interesse in het werk van mijn vader. Deze was horloge- en klokkenmaker.
Op advies van mijn oogarts ben ik toch de opleiding voor uurwerkhersteller gaan  doen. Ook behaalde ik het diploma voor goudsmid. Mijn vader had een juwelierswinkel en stopte daarmee toen hij 65 jaar werd. Na negen jaar ervaring heb ik de zaak overgenomen van mijn ouders. Ik ben gestopt met de verkoop en de laatste dertig jaar doe ik voornamelijk de reparatie en het onderhoud van allerhande klokken, horloges en sieraden die kapot zijn gegaan.

Ik doe dit werk nog steeds met veel voldoening en kan dit precieze werk met mijn ene oog prima uitoefenen. Ook in mijn dagelijkse bezigheden ondervind ik weinig hinder van het gemis van mijn ene oog. Ik hoop dit mooie werk tot mijn pensionering vol te kunnen houden.