Acanthamoeba keratitis is een zeldzame, maar ernstige hoornvliesinfectie. De buitenste laag van je oog raakt ontstoken door een kleine, onzichtbare parasiet (de Acanthamoeba). Dit kleine diertje komt voor in water. Dat kan in zeeën en meren zijn, maar ook in het water dat uit de kraan komt. Acantamoeba keratitis komt slechts per jaar bij 30 tot 40 mensen in Nederland voor.
Deze ontsteking van het hoornvlies treft voornamelijk contactlensdragers, omdat de parasiet zich onder de lens nestelt. Maar iedereen met een kleine beschadiging van het hoornvlies kan de ontsteking krijgen. De infectie met de Acanthamoeba kan leiden tot ernstige oogschade en zelfs tot verlies van het oog. Acanthamoeba keratitis is niet besmettelijk. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en te weten hoe je het kunt voorkomen.
De symptomen van Acanthamoeba keratitis lijken vaak op die van andere ooginfecties. Daarom kan het soms moeilijk zijn de diagnose te stellen. De klachten kunnen vrij onverwachts ontstaan en kunnen wisselen qua heftigheid. De oogarts zal een algemeen oogonderzoek doen en kan ook een biopt nemen. In gespecialiseerde centra zullen de artsen met een pentacam nauwkeurig het hoornvlies bestuderen. Deze camera maakt snel een serie foto’s van het hoornvlies.
Belangrijk is om er zo vroeg mogelijk bij te zijn. De behandeling bestaat uit speciale oogdruppels die de parasiet moeten doden. Antibiotica hebben meestal geen effect, omdat het vrijwel nooit om een bacteriële infectie gaat. Daarnaast is de Acanthamoeba resistent voor veel medicijnen.
Een snelle behandeling van deze hoornvliesontsteking kan complicaties en blijvende schade voorkomen.
Het kan dus zijn dat je na een infectie door de Acanthanmoeba parasiet het zicht in een oog (bijna) helemaal verliest. Het gebeurt dan ook wel dat de arts het gehele oog moet verwijderen om verdere complicaties te voorkomen.
Je krijgt met nieuwe uitdagingen te maken door het zien met één oog. Je vindt op deze website onder meer tips voor mensen die zien met één oog, informatie over oogprotheses en oogverwijderingsoperaties en de mentale uitdagingen waar je mee te maken kunt krijgen.
Het leven met een beschadigd oog vraagt vooral aanpassing en geduld. Met de juiste informatie en ondersteuning kun je jouw dagelijkse activiteiten blijven uitvoeren.
Lees in onze online bibliotheek meer over de ervaringen van anderen met Acanthamoeba keratitis.
We raden aan om met een Acanthamoeba infectie naar een oogziekenhuis te gaan of naar de afdeling oogheelkunde van een academisch centrum.
Als je voor een oogverwijdering staat, heb je vaak veel vragen. Wat gaat er precies gebeuren? Wat zijn de gevolgen van de operatie? Naar welke arts moet ik gaan?
Er bestaan glazen en kunststof oogprothesen. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende soorten? En waar laat je deze maken?
Wat verandert er na een oogverwijdering? Hoe gaat dat met werk of studie, sporten en autorijden bijvoorbeeld. Hoe ga je om met de vermoeidheid en emoties?