Een netvliesloslating (ablatio retinae) krijg je wanneer het netvlies van je oogbol losraakt. Dit kan komen door het loslaten van het glasvocht. Hierdoor kunnen scheurtjes in het netvlies ontstaan. Door zo’n scheurtje kan vocht onder het netvlies komen. Dit kan leiden tot slechtziendheid of zelfs blindheid als het niet wordt behandeld. Een netvliesloslating komt jaarlijks ongeveer bij 1 op de 10.000 mensen voor. Het kan op elke leeftijd optreden, maar bij ouderen is het risico groter. Mensen die bijziend zijn (met sterkte van -6 of meer) en mensen met een netvliesloslating in de familie lopen meer risico.
• Zwevende vlekjes: Je kunt plotseling zwarte zwevende vlekjes zien, die lijken op kleine vliegjes of stipjes.
• Lichtflitsen: Soms ervaar je lichtflitsen in je gezichtsveld.
• Verminderd zicht: Je zicht kan slechter worden.
• Gordijnachtig gevoel: Bij sommige mensen lijkt het alsof er een gordijn voor een deel van het oog zit, of alsof ze over een muurtje moeten kijken.
Je kunt niet aan de buitenkant van het oog zien dat het netvlies heeft losgelaten. De oogarts zal je ogen onderzoeken met verschillende lenzen. Eerst krijg je oogdruppels die je pupil verwijden. Als het niet lukt om iets te zien, wordt er een echo van het oog gemaakt. Zo kan de oogarts een diagnose stellen.
Als er een scheurtje in het netvlies zit, maar het nog (bijna) niet losgelaten is, kan een laserbehandeling worden uitgevoerd. Hierbij wordt het netvlies weer aan zijn onderlaag, het vaatvlies, vast gelaserd.
Als de diagnose netvliesloslating is gesteld, is de enige behandeloptie een operatie. Er zijn twee soorten operaties die regelmatig worden uitgevoerd bij een netvliesloslating:
Bij ongeveer negentig procent van de netvliesloslatingen zorgt de operatie voor genezing. Na de operatie komt vaak niet het hele zicht terug, door de beschadigingen die aan het netvlies zijn opgetreden. Hoe groot de kans is dat je hele zicht terugkomt, hangt af van waar het netvlies loszat.
Het kan dus zijn dat je na een netvliesloslating het zicht in een oog (bijna) helemaal verliest of dat je een vervormd beeld waarneemt. Het gebeurt dan ook wel dat de arts het gehele oog moet verwijderen om verdere complicaties te voorkomen of dat er voor een scleralens wordt gekozen.
Je krijgt met nieuwe uitdagingen te maken. Je krijgt met nieuwe uitdagingen te maken. Je vindt op deze website onder meer tips voor mensen die zien met één oog, informatie over oogprotheses en oogverwijderingsoperaties en de mentale uitdagingen waar je mee te maken kunt krijgen.
Het leven na een netvliesloslating vraagt vooral aanpassing en geduld. Met de juiste informatie en ondersteuning kun je jouw dagelijkse activiteiten blijven uitvoeren.
Lees in onze bibliotheek de ervaringen van anderen met netvliesloslating.
Bij een vermoeden van netvliesloslating is het raadzaam om direct contact op te nemen met een oogarts of de spoedeisende hulp van het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Zij kunnen je verder onderzoeken en indien nodig doorverwijzen naar een gespecialiseerd oogziekenhuis.
Als je voor een oogverwijdering staat, heb je vaak veel vragen. Wat gaat er precies gebeuren? Wat zijn de gevolgen van de operatie? Naar welke arts moet ik gaan?
Er bestaan glazen en kunststof oogprothesen. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende soorten? En waar laat je deze maken?
Wat verandert er na een oogverwijdering? Hoe gaat dat met werk of studie, sporten en autorijden bijvoorbeeld. Hoe ga je om met de vermoeidheid en emoties?