Glaucoom is een chronische oogaandoening die schade veroorzaakt aan de oogzenuw. Het wordt in de volksmond ook wel ‘groene staar’ genoemd. De schade aan de oogzenuw ontstaat door een te hoge oogdruk. In het oog wordt vocht (kamervocht) aangemaakt voor de voeding van het hoornvlies en de lens. Dit kamervocht verlaat je oog ongemerkt via een afvoersysteem dat op de grens ligt van het oogwit en het gekleurde deel van je oog, de iris (regenboogvlies). Als deze afvoer minder goed werkt, kan het kamervocht moeilijker weg en neemt de druk binnen je oog toe. Kamervocht is iets anders dan traanvocht dat aan de buitenkant van je oog zit.
Glaucoom is vaak sluipend en veroorzaakt in het begin meestal geen duidelijke symptomen. Mensen merken vaak pas iets als het gezichtsvermogen al is aangetast. Daarom is regelmatige oogcontrole belangrijk, vooral als je risicofactoren hebt, zoals een familiegeschiedenis van glaucoom of diabetes.
Ongeacht de behandeling is het erg belangrijk om regelmatig je oogarts te bezoeken. Zo kan de glaucoom worden gecontroleerd en kunnen eventuele aanpassingen in de behandeling worden gedaan.
Soms kan glaucoom ervoor zorgen dat je minder tot niks gaat zien met een oog. Je krijgt met nieuwe uitdagingen te maken. Je vindt op deze website onder meer tips voor mensen die zien met één oog, informatie over oogprotheses en oogverwijderingsoperaties en de mentale uitdagingen waar je mee te maken kunt krijgen.
Het leven met glaucoom vraagt vooral aanpassing en geduld. Met de juiste informatie en ondersteuning kun je jouw dagelijkse activiteiten blijven uitvoeren.
Lees de ervaringen van anderen met glaucoom in onze bibliotheek.
Een oogarts of optometrist kan glaucoom vaststellen. In principe kun je in ieder ziekenhuis worden behandeld. Bij ernstige klachten raden we aan naar een oogziekenhuis of academisch ziekenhuis te gaan.
Als je voor een oogverwijdering staat, heb je vaak veel vragen. Wat gaat er precies gebeuren? Wat zijn de gevolgen van de operatie? Naar welke arts moet ik gaan?
Er bestaan glazen en kunststof oogprothesen. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende soorten? En waar laat je deze maken?
Wat verandert er na een oogverwijdering? Hoe gaat dat met werk of studie, sporten en autorijden bijvoorbeeld. Hoe ga je om met de vermoeidheid en emoties?