Er treedt vaak een lichte afscheiding uit de oogholte op. Elke prothese veroorzaakt een lichte irritatie van het slijmvlies in de holte. Dit leidt tot de vorming van slijm dat aan de prothese hecht. Helaas is er over het algemeen weinig aan te doen. Regelmatig schoonmaken van de prothese, het polijsten van een acrylprothese als dit meer dan een jaar geleden is, en het vervangen van een glazen prothese die ouder is dan 2 jaar, zijn mogelijke oplossingen. Daarnaast kunnen kunsttranen helpen. Als er sprake is van veel afscheiding, kan dit het gevolg zijn van een infectie of allergische ontsteking van het bindvlies. In dat geval kunnen antibiotische oogdruppels of ontstekingsremmende zalf worden gebruikt voor behandeling.
Het inzetten of uithalen van een prothese behoort geen pijn te doen. Heb je wel pijn, neem dan contact op met je ocularist.
Het is niet nodig een prothese als je gaat slapen uit te doen, tenzij jouw oogarts of ocularist dit adviseert. De prothese hoeft alleen te worden uitgenomen om hem schoon te maken. Hoe vaak je dit moet doen, verschilt per persoon.
Wat verandert er als je nog maar met één oog ziet? Hoe gaat het met werk, studie, sport en autorijden. Hoe ga je om met de vermoeidheid en de acceptatie?
Er zijn verschillende redenen waarom mensen zien met één oog. Op deze pagina vind je de meest voorkomende aanleidingen.
Als je voor een oogverwijdering staat, heb je vaak veel vragen. Wat gaat er precies gebeuren? Wat zijn de gevolgen van de operatie? Naar welke arts moet ik gaan?