Ook tijdens je studie kun je ambulante onderwijskundige begeleiding krijgen. Anders dan op de middelbare school is er voor studenten geen apart budget beschikbaar voor het financieren van voorzieningen of aanpassingen. Om faciliteiten voor studenten met een beperking te organiseren, krijgen de onderwijsinstellingen budget van de overheid. Deze gelden zijn bedoeld voor algemene voorzieningen voor studenten met een beperking, te denken valt aan: speciale tentamenruimte of een contactpersoon.
Overige voorzieningen, zoals een groter beeldscherm, vergrotingssoftware of een kijker voor in de collegezaal kun je zelf aanvragen bij het UWV of bij de gemeente. Je kunt bij de opleiding van je keuze aan de studieadviseur, decaan of coördinator die gaat over ‘studeren met een beperking’ vragen om er meer over vertellen.
Wij adviseren je om niet alleen na te denken over de opleiding zelf. Het is bij de studiekeuze ook belangrijk om al na te denken over de periode daarna. Heb je een reële kans op een baan na de studie van jouw voorkeur? Of is dat moeilijker omdat je met één oog ziet of twee oogprothesen draagt?
Verschillende mensen kunnen met je meedenken:
1. De decaan van de middelbare school
2. De Ambulant Onderwijskundig Begeleider (AOB’er)
3. Bartiméus bekijkt jouw capaciteiten. Ze onderzoeken wat je sterke punten zijn en waar ontwikkelpunten liggen. Ze bekijken of het vakgebied ook een goede keuze is gezien jouw visuele uitdaging
4. Studieadviseurs, decanen of ondersteuningscoördinatoren van de opleiding.
Lees meer over leven met 1 oog
Vereniging OOG in OOG informeert, ontmoet, adviseert en komt op voor jouw belangen. Bekijk wat we allemaal doen voor mensen die zien met één oog.
Er bestaan glazen en kunststof oogprothesen. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende soorten? En waar laat je deze maken?
Als je voor een oogverwijdering staat, heb je vaak veel vragen. Wat gaat er precies gebeuren? Wat zijn de gevolgen van de operatie? Naar welke arts moet ik gaan?