Voor een oogprothese van acryl (PMMA) moet vaak een paar keer naar een ocularist (specialist in oogprothesen) om de juiste maat te bepalen. We zetten de voor- en nadelen van een kunststof oogprothese voor je op een rijtje:
Onbreekbaar
Kunststof is onbreekbaar. Dit maakt het uitnemen minder riskant. Een kunstoog van acryl heeft vooral voor kinderen en sporters een extra voordeel. Kunststofprothesen kunnen echter wel krassen oplopen.
Steeds opnieuw aan te passen
Kunststof oogprothesen zijn steeds opnieuw aan te passen. De oogholte kan nog wel eens van vorm veranderen en in tegenstelling tot een prothese van glas kan een kunststof oogprothese steeds aan de veranderende oogholte worden aangepast. Dit geldt in het bijzonder voor jonge kinderen waarvan de oogholte nog niet volgroeid is. Voor hen is een kunststofprothese eigenlijk de beste optie.
Levensduur
Kunststof oogprothesen hebben een lange levensduur.
Relatief ruw oppervlak
Kunststof oogprothesen hebben een relatief ruw oppervlak, omdat ze mechanisch gepolijst zijn. Dit kan bij dragers, die hier gevoelig voor zijn, irritatie opleveren.
Allergie
Kunststof kunstogen kunnen een reactie geven bij mensen die allergisch zijn voor bepaalde acrylsoorten (PMMA is een acrylsoort).
Minder goede vochthuishouding
Het oppervlak van de kunststof prothese geeft door zijn structuur een minder goede vochthuishouding. Het traanvocht vloeit niet gelijkmatig en natuurlijk over het oppervlak, waardoor irritaties kunnen optreden.
Een glazen oogprothese wordt speciaal gemaakt door een gespecialiseerde glasblazer. Het holle glazen balletje wordt verhit en precies in het juiste model gedrukt. Vervolgens wordt de eigen oogkleur met gesmolten glas op de glazen oogprothese aangebracht. De voor- en nadelen van een glazen oogprothese:
Zeer glad oppervlak
Glazen oogprothesen hebben een zeer glad oppervlak, omdat ze door de gasvlam gepolijst zijn. Hierdoor worden glazen oogprothesen door sommigen beter verdragen.
Lichter
Glazen kunstogen kunnen iets lichter zijn dan kunststof prothesen.
Goede vochthuishouding
Het oppervlak van glas kent een goede vochthuishouding. Bij glazen oogprothesen vloeit het traanvocht gelijkmatig en natuurlijk over het oppervlak.
Sprankelender
Zien er iets sprankelender uit.
Tijd
De prothese is binnen een paar uur klaar.
Breekbaar
Glazen kunstogen zijn breekbaar.
Levensduur
Glazen kunstogen hebben een relatief korte levensduur van gemiddeld twee jaar. Dit komt door de inwerking van het traanvocht in het glas.
Vorm
De vorm kan meestal naderhand niet meer worden aangepast.
Temperatuur
Glazen oogprothesen voelen in de winter kouder aan, omdat er een tranenfilm (laagje) aanwezig is.
Een scleraprothese, ook wel schaalprothese genoemd, wordt gemaakt om te gebruiken op een cosmetisch lelijk- of niet functionerend oog. Een schaalprothese is alleen te gebruiken als:
De schaalprothese is soms dunner dan een oogprothese. De scleraprothese valt over de gehele voorkant van het oog heen. Een schaalprothese wordt ’s nachts niet gedragen.
Bij mensen die zien met één oog, maar geen oogverwijdering hebben gehad, worden ook wel eens bijzondere lenzen ingezet. We bespreken hieronder de meest voorkomende:
Een bandagelens is een type contactlens dat voornamelijk wordt gebruikt voor therapeutische doeleinden. De lens fungeert als een beschermende laag over het hoornvlies (de voorkant van het oog) en wordt vaak gebruikt om pijn te verlichten, het genezingsproces te bevorderen, of om medicatie langer in contact met het oog te houden. Een bandagelens wordt altijd onder toezicht van een oogarts geplaatst en het gebruik ervan kan variëren van enkele dagen tot enkele weken, afhankelijk van de behoefte.
Een oclusielens is een speciale contactlens die wordt gebruikt om het zicht van één oog gedeeltelijk of volledig te blokkeren. Deze lens en wordt vaak ingezet bij de behandeling van bepaalde oogafwijkingen of visuele problemen.
Toepassingen van een oclusielens:
Oclusielenzen zijn vaak speciaal op maat gemaakt en kunnen zowel ondoorzichtig zijn (om volledig zicht te blokkeren) als gedeeltelijk ondoorzichtig (om slechts een deel van het zicht te blokkeren). Het gebruik van een oclusielens vereist een nauwkeurige diagnose en begeleiding door een oogarts of optometrist.
Een irislens is een type contactlens dat speciaal is ontworpen om het uiterlijk van de iris (het gekleurde deel van het oog) te veranderen of te verbeteren. Irislenzen worden cosmetisch ingezet, maar zeker ook therapeutisch. Bijvoorbeeld bij mensen met anisocorie (een ongelijkheid in de grootte van de pupillen) of coloboma (een defect in de iris). Deze lenzen kunnen helpen het uiterlijk van de ogen te normaliseren en het zelfvertrouwen van de drager te verbeteren. Irislenzen kunnen ook worden gebruikt om overgevoeligheid voor licht (fotofobie) te verminderen, vooral bij mensen met een beschadigde of afwezige iris, door de hoeveelheid licht die het oog binnenkomt te beperken.
Wat verandert er als je nog maar met één oog ziet? Hoe gaat het met werk, studie, sport en autorijden. Hoe ga je om met de vermoeidheid en de acceptatie?
Er zijn verschillende redenen waarom mensen zien met één oog. Op deze pagina vind je de meest voorkomende aanleidingen.
Als je voor een oogverwijdering staat, heb je vaak veel vragen. Wat gaat er precies gebeuren? Wat zijn de gevolgen van de operatie? Naar welke arts moet ik gaan?