header image

Mag je een auto besturen als je met één oog ziet?

Het CBR gaat uit van de wettelijke eisen die hiervoor gesteld zijn. In de wet staat dat je ongeschikt bent voor autorijden direct na het plotseling verlies van zicht van één oog. Na een gewenningssperiode van minimaal drie maanden en op basis van een positief advies van een oogarts kan je weer geschikt worden verklaard om auto te rijden.

Alles staat of valt eigenlijk met het indienen van een Eigen verklaring. Als bestuurder ben je verantwoordelijk voor je eigen veiligheid én voor die van anderen. Om te mogen rijden moet je daarom volgens de wet ‘rijgeschikt’ zijn. Dat wil zeggen: geestelijk en lichamelijk in staat zijn om te rijden. Voor het beoordelen van de rijgeschiktheid, stelt het CBR een aantal vragen over je gezondheid aan de hand van het formulier ‘Gezondheidsverklaring’. Heb je een positief advies van je oogarts, stuur dit dan gelijk mee met de Gezondheidsverklaring.

Moet je een wijziging in je gezondheid melden bij het CBR?

Er bestaat in Nederland (nog) geen meldingsplicht om een medische aandoening of een wijziging in de gezondheidssituatie bij het CBR te melden. Wel bestaat er een morele verplichting: iemand mag zichzelf en andere weggebruikers niet in gevaar brengen in het verkeer. Het niet-melden van een medische aandoening en blijven rijden is dus de eigen verantwoordelijkheid, waarbij iemand aansprakelijk kan worden gesteld voor alle gevolgen. Het is dus raadzaam om wél een melding bij het CBR te doen door een ‘Gezondheidsverklaring’ in te dienen.

Gelden dezelfde regels voor beroepschauffeurs als voor particulieren?

Voor een groot rijbewijs gelden strengere regels dan voor een rijbewijs voor een auto, motor en tractor. Kun je sinds kort met één oog niet zien en heb je een groot rijbewijs dat je nodig hebt voor jouw werk? Dan kan het zijn dat u uw rijbewijs mag houden. Om te kijken of dit kan, gaat u naar een oogarts. Ook heeft u een verklaring van uw werkgever nodig waarin staat dat uw rijbewijs noodzakelijk is voor uw werk. Het CBR stuurt deze verklaring naar u op, zodat uw werkgever deze kan invullen. Met deze verklaring en een advies van de oogarts bepaalt het CBR of u een rijtest moet doen.

Als uit de rijtest blijkt dat je rijgeschikt bent, krijg je een busrijbewijs óf een vrachtwagenrijbewijs. Of je een rijbewijs krijgt voor een vrachtwagen of voor een bus, hangt af van welk voertuig je bestuurt voor jouw werk. Jouw rijbewijs voor bus of vrachtwagen is alleen geldig in een bepaalde regio. Dit is maximaal heel Nederland. Jouw rijbewijs is maximaal 5 jaar geldig. Als je rijbewijs verloopt, onderzoekt het CBR opnieuw of je veilig kunt rijden. Zo houden ze in de gaten of je veilig de weg op kunt met een bus of vrachtwagen.

Wat zijn tips voor het autorijden met één oog?

Er is geen enkele reden waarom je onder normale omstandigheden niet kunt leren autorijden of daarmee door kunt gaan. Er kunnen zich tijdens het rijden wel een aantal situaties voordoen, die wat extra aandacht vereisen.

  • Je zult op de snelweg meestal weinig moeilijkheden ondervinden. Wat nog kan helpen is je snelheid iets te wisselen, vooral als het verkeer met gelijke snelheid rijdt. De meeste problemen doen zich voor in de drukke nauwe straten van de grote steden, maar dat geldt eigenlijk voor iedereen. Oók voor mensen met twee goede ogen!
  • Kijk voordat je op de snelweg na het inhalen weer naar rechts gaat, heel goed om je heen om er zeker van te zijn dat er niet een andere (kleine) auto in de blinde hoek zit. Een extra spiegeltje naast de gewone achteruitkijkspiegel kan daarbij van grote waarde zijn.
  • Je kunt bij het rijden door nauwe straten voorzichtig je voorligger volgen. Houd echter wel voldoende afstand.
  • Rijdt er niemand voor je? Vraag dan je medereiziger om de rechterkant in de gaten te houden terwijl jij je concentreert op links. Wees nooit te bescheiden in het vragen om een handje te helpen.
  • Parkeren kan soms lastig zijn. Rijdt er iemand met je mee? Vraag die dan om mee te kijken. Als je alleen bent, stap dan eventueel uit om te kijken hoeveel ruimte er beschikbaar is. Laat je in geen geval opjagen en neem rustig de tijd. Alles beter dan een deuk of een kras. Tegenwoordig heb je natuurlijk ook auto’s met parkeersensoren en die zelf inparkeren.
  • Als je rechts een prothese draagt plak dan (zeker in het begin) een extra binnenspiegel in de linkerbovenhoek van de voorruit. Als je deze spiegel zo afstelt dat je de zijruit rechtsachter ziet, kan je hiermee de blinde hoek aan de rechterkant verkleinen en meteen voorkomen dat je het hoofd helemaal naar rechtsachter moet draaien.
  • Gebruik een panoramaspiegel in de auto om achteruit te kijken aan de kant van het ontbrekende gezichtsveld. Een panorama spiegel biedt een breedbeeld, waardoor je meer zicht hebt op wat er achter je gebeurt.
  • Kijk goed in de verte. Hiermee ben je beter voorbereid op zijwegen of andere bijzonderheden aan de kant van het ontbrekende gezichtsveld.
  • Pas je snelheid aan bij drukkere situaties en of bij situaties waar je veel moet overzien, zoals een rotonde. Het kijken neemt immers meer tijd in beslag.

Meer informatie over rijden met één oog

Ook interessant...

Block image

Wat we doen

Vereniging OOG in OOG informeert, ontmoet, adviseert en komt op voor jouw belangen. Bekijk wat we allemaal doen voor mensen die zien met één oog.

Lees meer
Block image

Oog- en orbitaprothesen

Er bestaan glazen en kunststof oogprothesen. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende soorten? En waar laat je deze maken?

Lees meer
Block image

Oogverwijderingsoperatie

Als je voor een oogverwijdering staat, heb je vaak veel vragen. Wat gaat er precies gebeuren? Wat zijn de gevolgen van de operatie? Naar welke arts moet ik gaan?

Lees meer
Ga naar de inhoud