header image
Section image

Oplossingen en aanpassingen voor het werken met één oog

Gelukkig zijn er verschillende strategieën en hulpmiddelen beschikbaar om deze uitdagingen te overwinnen:

  1. Ergonomische werkplek: Zorg voor een goed verlichte werkplek om de belasting op het oog te verminderen. Een verstelbare monitorstandaard en een comfortabele stoel kunnen ook helpen om de juiste houding te behouden.
  2. Speciale brillen en lenzen: Er zijn brillen en lenzen beschikbaar die het gezichtsveld kunnen vergroten of dieptewaarneming kunnen verbeteren. Denk bijvoorbeeld ook aan een computerbril. Overleg met een opticien voor de beste opties.
  3. Technologische hulpmiddelen: Maak gebruik van software die vergroot of spraakgestuurd is. Dit kan het makkelijker maken om te lezen en te navigeren zonder teveel druk op het oog te zetten.
  4. Regelmatige pauzes: Plan regelmatige pauzes om je oog de kans te geven om te rusten. De 20-20-20-regel kan hierbij helpen: elke 20 minuten, 20 seconden naar iets kijken dat 20 meter ver weg is.
  5. Training en oefening: Visuele revalidatietraining kan helpen om het resterende zicht effectiever te gebruiken. Een oogarts kan specifieke oefeningen aanbevelen die je kunnen helpen bij het verbeteren van je visuele vaardigheden.
  6. Grote muisaanwijzer en cursor: zoek op je PC naar ‘extra muisopties’. Daar kun je de grootte van je cursor instellen. Je hoeft nu nooit meer te zoeken naar dat kleine knipperende streepje. Ook kun je de muisaanwijzer vergroten.
  7. Goed licht: laat je adviseren door Bartiméus of Visio over het beste licht voor je werkplek:
    • Scherm een felle lichtbron af.
    • Vermijd scherpe lichtovergangen.
    • Voorkom hinderlijke reflecties.
    • Zorg voor gelijkmatige egale verlichting in de ruimte.
    • Ga met je rug naar het daglicht/raam staan tijdens contact met anderen.
  8. Geen groot beeldscherm: Werk niet met grote computerschermen, beter is een klein scherm te gebruiken, omdat je anders te veel heen en weer moet bewegen met je hoofd.
  9. Autorijden: Zit je voor je werk veel in de auto? Bekijk dan eens deze tips.

Werken met één oog hoeft geen belemmering te zijn voor een succesvolle carrière. Door je bewust te zijn van de uitdagingen en gebruik te maken van beschikbare hulpmiddelen, kun je prettig werken.

Werken na een oogverwijdering

Tandarts Alex weer aan het werk na verlies van één oog. Alex van der Horst had een oogmelanoom. Zijn oog moest verwijderd worden. In deze video vertelt Alex hoe hij na de oogverwijdering zijn bekwaamheid als tandarts hervond.

Ook interessant...

Block image

Wat we doen

Vereniging OOG in OOG informeert, ontmoet, adviseert en komt op voor jouw belangen. Bekijk wat we allemaal doen voor mensen die zien met één oog.

Lees meer
Block image

Oog- en orbitaprothesen

Er bestaan glazen en kunststof oogprothesen. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende soorten? En waar laat je deze maken?

Lees meer
Block image

Oogverwijderingsoperatie

Als je voor een oogverwijdering staat, heb je vaak veel vragen. Wat gaat er precies gebeuren? Wat zijn de gevolgen van de operatie? Naar welke arts moet ik gaan?

Lees meer
Ga naar de inhoud