header image

Kijk filmpjes

Wil je filmpjes kijken over het leven met één oog of een oogprothese kijk dan eens op ons YouTube-kanaal. Er staan nog niet heel veel films op, maar daar willen we in de toekomst verandering in brengen.

App met anderen

Wil je in onze WhatsApp-groep voor kinderen 11 t/m 16 jaar of van 17 t/m 30 jaar. Stuur ons een mailtje met je telefoonnummer dan voegen we je toe.

Hulp nodig omdat je je rot voelt?

Als je wat aan je oog of ogen hebt, kun je je rot voelen. De informatie op deze website gaat over emotionele en sociale klachten door de problemen met je oog of ogen. En over de hulp die je kunt krijgen. Wat zijn emotionele en sociale problemen? Ze leggen het daar uit. Een andere handige tool is Bodymap UP! Deze gesprekshulp helpt je om met je behandelaar te praten over je mentale problemen.

Sporten, naar school, studeren, werken

Je vindt op onze site veel informatie die ook voor jou interessant kan zijn. Bijvoorbeeld over sporten, naar school gaan, studeren, werken en ook veel tips voor als je met één oog ziet.

Ben je op zoek naar een buddy?

Ben je tussen de 8 en 18 jaar? En zoek je iemand die jou begrijpt? Laat het ons weten dan gaan wij op zoek naar een maatje voor jou. Een maatje is iemand tussen de 16 en 30 jaar die dezelfde aandoening heeft (gehad) als jij. Met een maatje kun je praten, lachen, huilen of wat je maar wil. Praten over ziek-zijn hoeft niet, maar mag wel. Een maatje kan je helpen als je ergens mee zit. Jij bepaalt wat je wilt doen, zeggen of vragen. Je buddy is er voor jou.

Ontmoet andere kinderen en jongeren die met één oog zien

Vereniging OOG in OOG organiseert ieder jaar verschillende events die ook leuk kunnen zijn voor jou.

  • Tijdens de Familiedag is er voor kinderen een leuk programma om leeftijdsgenootjes te ontmoeten. Ook je vader, moeder, broertje, zusje, opa en oma mogen meekomen. Voor (groot)ouders is er een apart programma met presentaties en contact met andere (groot)ouders. We kiezen altijd een leuke locatie uit. Zo waren we te gast in DierenPark Amersfoort en in het GeoFort.
  • We organiseren ook ieder jaar een uitje voor tieners. Zo zijn we al eens naar een Airpark en het theater geweest.
  • Voor jong-volwassenen tussen de 18-40 jaar is er ook ieder jaar een bijeenkomst. Mensen in deze leeftijdsfase lopen vaak tegen dezelfde dingen aan tijdens hun werk en studie, met daten en hebben soms vragen over een eventuele kinderwens. Het kan fijn zijn jouw vragen te stellen aan leeftijdsgenoten die ook zien met één oog en/of een oogprothese dragen. Of misschien heb jij wel goede tips voor anderen.

Volg jij ons al op insta?

Op Instagram delen we veel informatie en leuke video’s. Misschien vind je het leuk om ons te volgen?

Spreekbeurt of werkstuk maken?

Wil je een spreekbeurt houden over retinoblastoom? Kijk dan eens op deze pagina. En leerkracht Dianne doet in deze video voor wat je zou kunnen vertellen in een spreekbeurt over oogprotheses.

Kom je ons helpen?

We vinden het top als ook kinderen en jongeren ons komen helpen bij onze vereniging. Misschien vind je het leuk om iets voor onze socials te doen, te helpen tijdens een bijeenkomst of een buddy te worden. Laat het ons weten via vrijwilligers@ver-ooginoog.nl dan gaat vrijwilligerscoördinator Saskia samen met jou kijken wat je voor ons kunt doen. Het hoeft niet persé veel tijd te kosten. Het kan ook gewoon één keer per jaar iets zijn!

Spelletje doen?

Zin om te gamen? Speel dan het online spel Zóóó Vermoeiend. Samen met vrienden of je klas bijvoorbeeld. Vroeg opstaan, reizen met het OV of leuk doen voor andere mensen; elke dag zit vol met dingen die energie kosten. Hoe ga je daar slim mee om? Lukt het jou om met een beetje strategie toch zoveel mogelijk voldoening uit je dag te halen? Zóóó Vermoeiend opent het gesprek over hoe je met je energie omgaat.

Samen beslissen

Jongeren vanaf 16 jaar mogen volgens de wet zelfstandig beslissen als het gaat over medische zorg. Kinderen van 12 tot 16 jaar, mogen meebeslissen met hun ouders of wettelijk vertegenwoordigers. Voor kinderen onder de 12 jaar beslissen ouders of wettelijk vertegenwoordigers. Alle kinderen hebben, ongeacht hun leeftijd, recht op informatie die ze echt kunnen begrijpen. Deze drie goede vragen van samen beslissen kunnen je daarbij helpen.

Naar volwassenen zorg op je 18e

Kinderen gaan rond de leeftijd van achttien jaar over naar de volwassenen zorg. In enkele ziekenhuizen is een transitiepoli. Hier gaat de overgang geleidelijk aan, zodat alle partijen eraan kunnen wennen. Het programma Ready Steady Go helpt je om steeds zelfstandiger te worden naarmate je ouder wordt.

Nog meer informatie

  • Bekijk het YouTube account van Claudia, Kim en Rosaly. Anders Bekeken gaat over het leven als slechtziende of blinde. Rosaly draagt twee oogprothesen als gevolg van haar retinoblastoom.
  • In deze aflevering van Het Klokhuis zien we hoe Marijke’s kunstoog wordt gemaakt bij Frédérique Bak.
  • Deze docu gaat over het maken van oogprotheses bij de Friese ocularist Jelmer Remmers.
  • Vereniging Kinderkanker Nederland organiseert veel voor kinderen die kanker hebben (gehad).
  • Meer informatie over retinoblastoom, anoftalmie/microftalmie en oogletsel lees je op onze site. Je vindt daar ook weer veel handige links.
  • En check zeker ook deze pagina’s voor nog veel meer handige info over sporten, naar school gaan, studeren, werken en ook veel tips voor als je met één oog ziet
  • Lees het boekje ‘Mijn speciale oog’.

Ook interessant...

Block image

Wat we doen

Vereniging OOG in OOG informeert, ontmoet, adviseert en komt op voor jouw belangen. Bekijk wat we allemaal doen voor mensen die zien met één oog.

Lees meer
Block image

Oog- en orbitaprothesen

Er bestaan glazen en kunststof oogprothesen. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende soorten? En waar laat je deze maken?

Lees meer
Block image

Oogverwijderingsoperatie

Als je voor een oogverwijdering staat, heb je vaak veel vragen. Wat gaat er precies gebeuren? Wat zijn de gevolgen van de operatie? Naar welke arts moet ik gaan?

Lees meer
Ga naar de inhoud