header image

De oogholte prikt

Vaak is het kunstoog, ook nadat deze goed onder de kraan is gehouden, niet 100% schoon en dan kan hij behoorlijk prikken. Meestal is het leed snel geleden als de prothese wordt schoongespoeld met een druppeltje alkalivrije vloeistof, zoals babyshampoo. Sommige mensen gebruiken voor het schoonmaken liever contactlenzenvloeistof en zijn daar heel tevreden over, maar anderen daarentegen juist weer niet. Er zijn mensen die zweren bij het gebruik van 2 in 1 contactlenzenvloeistof en zij bewaren daar ’s nachts hun oogprothese in. Bij hen helpt het heel goed tegen irritaties. Het blijft een zaak van proberen!

Te weinig weefsel in de oogkas

Na het verwijderen van een oog kan blijken dat de holte waarin een kunstoog moet passen, te klein is. Dit komt doordat er te weinig weefsel in de holte aanwezig is. Het probleem doet zich voor bij mensen die al meerdere oogoperaties hebben ondergaan, na ongevallen of door beschadiging door bijtende stoffen zoals loog of zuur.

Een oogprothese die eruit valt

Als een oogprothese uit de oogkas valt, komt dat meestal doordat de plooi in het onderooglid waarin de oogprothese rust te ondiep is geworden. Om dit te verhelpen, wordt de plooi operatief dieper gemaakt. Soms kan dit worden bereikt door het bindvlies in de oogkasholte naar beneden toe vast te hechten. Als er echter onvoldoende bindvlies aanwezig is, moet het slijmvlies in de oogkas worden aangevuld met een transplantaat. Meestal wordt hiervoor slijmvlies uit de binnenkant van de lip of wang gebruikt. In beide gevallen is een operatie onder narcose noodzakelijk.

Afscheiding of prut in de oogkas

Bij het dragen van een kunstoog kan er (eiwit)afscheiding of prut ontstaan in het oog. Veel mensen hebben hier in meer of mindere mate last van. Soms wordt het veroorzaakt door de airconditioning of verblijf in een stoffige ruimte. Ook kan de prut erger worden wanneer het lang geleden is dat de prothese gepolijst is, of wanneer de prothese niet meer goed past. Met een vochtig gemaakt wattenstaafje kan de prut makkelijk uit het oog gehaald worden. Is dit niet bij de hand dan met een zakdoekje. Ook kan de prothese even afgespoeld worden onder de kraan.

Laagstand van het onderooglid

Dit komt voor wanneer het gewicht van een oogprothese drukt op de weefsels aan de binnenkant van het onderste ooglid. Hierdoor kan dit geleidelijk lager komen te staan of gaan hangen. Gelukkig is dit meestal goed te behandelen door het ooglid onder plaatselijke verdoving wat strakker te zetten.

Laagstand van het bovenooglid

Dit kan voorkomen wanneer het bovenooglid lager over het kunstoog zakt dan over het andere oog. Dit probleem kan verholpen worden door de spier in het bovenooglid onder plaatselijke verdoving wat strakker te zetten. Maar kijk eerst ook wat de ocularist voor je kan doen.

Uitstoting van het implantaat

Vreemd materiaal dat in het lichaam wordt geplaatst, kan altijd worden afgestoten. Dit geldt ook voor implantaten in de oogkas. Gelukkig komt dit zelden voor bij bolvormige implantaten. In een vroeg stadium kan het soms voldoende zijn om het weefsel aan de voorkant van het implantaat opnieuw te bedekken. Als dit niet meer mogelijk is, kan er een nieuw implantaat worden geplaatst.

Een te diep liggende of een naar achter gekantelde oogprothese of een hoge plooi in het bovenooglid

Deze drie afwijkingen wijzen allemaal op hetzelfde probleem: volumetekort in de oogkas. Dit kan gebeuren doordat er geen implantaat in de oogkas aanwezig is, of omdat het geplaatste implantaat te klein is. Een andere mogelijke oorzaak van deze afwijking is een geleidelijke afname van de hoeveelheid vet in de oogkas. Helaas kunnen deze problemen niet altijd worden opgelost met een grotere oogprothese. Er is eventueel een andere oplossing: het volume in de oogkas kan worden opgevuld. Lees hierover ook een interview met oogarts Dyonne Hartong in onze informatie bibliotheek.

Slijmvliesdefecten of cystevorming

Af en toe ontstaan er kleine gaatjes in het slijmvlies. Dit gebeurt vaak doordat het slijmvlies geleidelijk dunner wordt, wat kan komen door druk van de oogprothese op het implantaat. Soms ontstaat er ook een blaasje onder het slijmvlies. Om dit te verhelpen, zal de oogarts meestal een ingreep moeten uitvoeren.

Droge ogen

Veel mensen hebben op latere leeftijd last van droge ogen. De oogleden veranderen bij het ouder worden enigszins, waardoor de slijmvliezen sneller uitdrogen. De productie van oogvocht kan ook wat verminderen. Deze problemen zullen prothesedragers ook ervaren.

 

Wij kregen van onze leden de volgende tips:

  • Droge ogen kunnen verzacht worden door het gebruik van oogdruppels. Bij sommige mensen brengt dat al binnen een uur de nodige verlichting. Anderen reageren niet goed op dergelijke druppels.
  • Een ocularist adviseerde ons om het ook eens met vaseline of slaolie te proberen.
  • In een Amerikaans onderzoek naar voren gekomen dat visolie (Omega 3) het risico op het ontstaan van droge-oogsyndroom kan verminderen. De onderzoekers vonden een verband tussen droge-oogsyndroom en een verkeerde Omega 6 en Omega 3 vetzuurbalans. Deze balans kan worden hersteld door vette vis te eten of Visoliecapsules met Omega 3 in te nemen.
  • Wie bij bovenstaande suggesties geen baat heeft, kan proberen verlichting te vinden door middel van kauw- en tonggymnastiek. Deze methode prikkelt de oorspeekselklier, waardoor de productie van tranen en neusslijm wordt opwekt. Naast kauwbewegingen maakt men met de tong – net als een tandenborstel – draaiende bewegingen over de tanden waarbij het puntje van de tong het tandvlees aan de buitenkant moet raken. Met een slok water in de mond wordt deze oefening gemakkelijker. Oefenduur is twee à drie minuten, maar na enige dagen trainen bereikt men al sneller resultaat. Het beste is om deze oefeningen ’s ochtends te doen.

Ook interessant...

Block image

Leven met één oog

Wat verandert er als je nog maar met één oog ziet? Hoe gaat het met werk, studie, sport en autorijden. Hoe ga je om met de vermoeidheid en de acceptatie?

Lees meer
Block image

Oogaandoeningen

Er zijn verschillende redenen waarom mensen zien met één oog. Op deze pagina vind je de meest voorkomende aanleidingen.

Lees meer
Block image

Oogverwijderingsoperatie

Als je voor een oogverwijdering staat, heb je vaak veel vragen. Wat gaat er precies gebeuren? Wat zijn de gevolgen van de operatie? Naar welke arts moet ik gaan?

Lees meer
Ga naar de inhoud