Na de oogverwijderingsoperatie

Drukverband

Na de oogverwerijderingsoperatie krijgt men een drukverband over de oogleden dat 48 uur moet blijven zitten. Het drukverband dient ter voorkoming van zwelling rondom de oogkas. Toch kan men een bloeduitstorting krijgen. Deze verdwijnt na ongeveer tien dagen. Als de oogleden dicht zijn, is niet te zien dat de oogbol verwijderd is. Alleen als het oog open is, ziet men het bindvlies (conjunctiva).

Conformer of noodprothese

Na de operatie wordt – met uitzondering bij het LUMC – in de oogholte (socket) een noodprothese ingebracht. Dit dient om de vorm van de holte te bewaren en verklevingen tegen te gaan. Het is dus van het grootste belang dat dit gebeurt.
De noodprothese verschilt van ziekenhuis tot ziekenhuis. Bij het AMC in Amsterdam bijvoorbeeld plaatst men tussen het implantaat en de oogleden een ovalen ring van kunststof (PMMA), de zogenaamde conformer. In het Oogziekenhuis in Rotterdam plaatst men direct na de operatie een glazen confectie-oogprothese.

De noodprothese moet vijf tot zes weken in de holte blijven totdat de holte klaar is voor het aanmeten van de definitieve oogprothese.

Psychosociale zorg

Wie een oog verliest, gaat over het algemeen door deze 3 fases, te weten: een herstelfase, de verwerkingsfase en de aanpassingsfase. Via deze pagina kun je meer over de fases lezen.

In 2023 deed Vereniging OOG in OOG een onderzoek naar de psychosociale zorg in Nederland onder haar leden.

Ooglapje

Na de operatie is het handig om een ooglapje te dragen. Je kunt er een bij de apotheek aanschaffen of vooraf een op maat gemaakt ooglapje aanschaffen.

In samenwerking met ons heeft een ervaringsdeskundige, en lid van onze vereniging, een op maat gemaakt ooglapje ontwikkeld. Er zijn ooglapjes ontwikkeld voor verschillende gelegenheden. Bijvoorbeeld een ooglapje voor tijdens het slapen, een ooglapje voor officiële gelegenheden of te combineren bij het dragen van jeans. De ooglapjes zijn ook beschikbaar voor kinderen onder de 12 jaar. Meer informatie kun je vinden via deze link naar de Eyepatchshop.