Op mijn garagedeur is een enorme grote olifant geschilderd. Het is een vergroting van mijn bedrijfslogo. En ik heb een verzameling van ongeveer 300 olifantenbeeldjes. Het is dus niet zo heel gek dat mensen regelmatig vragen of ik iets met olifanten heb. 

Een enkele grapjas vult het zelf in door op te merken dat het natuurlijk komt doordat ik alleen hele grote dieren met mijn ene oog goed kan waarnemen. Maar mijn liefde voor deze fascinerende machtige dieren is al ver voordat ik met één oog ging kijken ontstaan!  

Sambo
Een van de eerste keren dat ik bij mijn man thuiskwam, vertelde mijn schoonvader dat hij op zijn werk ‘Sambo’ werd genoemd. Ik snapte meteen waarom. Hij was een grote man met best wel grote oren. Vanaf het moment dat ik dat wist, stuurde ik hem regelmatig ansichtkaarten met afbeeldingen van olifanten. Hij reageerde quasi-boos, maar ondertussen genoot hij van de kaarten. Dat bleek wel toen hij voor mij een klein houten olifantje maakte waarvan je de slurf en de oren kunt bewegen door de staart omhoog en omlaag te doen. Onderop op het houten blokje waar de olifant op staat heeft hij in sierlijke letters ‘Ik heet Sambo’ uitgesneden. Dit was het begin van de enorme verzameling.   

De verzameling
Familie, vrienden en kennissen gingen meedoen en zo kreeg ik in de loop van de jaren een hele serie kleine houten, stenen en glazen olifantjes. Die verzameling breidt zich nog steeds uit. Bijvoorbeeld met olifantjes van mijn cursisten. Die geven ze in plaats van bloemen. Maar ook met een houten olifantje dat ik geadopteerd heb, omdat hij niet mee wilde verhuizen met mijn buren. En met twee groene jade olifantjes die een cursist meebracht van zijn reis uit China.  Tijdens een bedrijfsuitje kleide iemand een bol blauw olifantje voor me dat zo lelijk is dat hij juist daarom prachtig is. Achter ieder beeldje zit een verhaal!

Ik heb informatieve boeken over het leven van de diverse soorten olifanten en ook boeken met geromantiseerde verhalen over deze fascinerende reusachtige dieren. Zoals: Modoc over de liefde tussen een kleine jongen en een olifant. Pop Aye het verhaal van de man die met een olifant terugreist naar hun geboorteland; dit boek is ook verfilmd. En dan Hansken, de beroemde door Europa rondreizende en door Rembrandt getekende olifant.  

Tekeningen van olifanten krijg ik ook regelmatig. Als iemand vraagt waarom op mijn logo de dikke bibs van de olifant staat, zeg ik altijd omdat het tekenen van de kop met de slurf best lastig is.  Om te bewijzen dat dat best meevalt, tekent regelmatig een cursist – terwijl hij of zij naar mij zit luisteren tijdens een les – de voorkant.  

Ik mis er nog één
Er zit dus een verhaal achter iedere olifant uit mijn verzameling. Ik koester die verhalen. Stiekem mis ik er toch nog wel één. Namelijk één die maar met één oog kijkt.

Anita Hol-Bubeck