Rianne Rams

Ik ben Rianne Rams en woon in Loon op Zand, vlakbij de Efteling. Ik ben getrouwd met William Zeijlmans en we hebben samen drie zonen, zes kleinkinderen en onze hond Eros. Wij wonen in een heerlijk huis, vlak bij de Drunense duinen. Beneden wonen en slapen wij. Boven is er een grote studio voor mijn bedrijf. Na mijn carrière als kapster en nanny heb ik van mijn grootste hobby mijn werk gemaakt.

Ik heb een borduurstudio, repareer kleding, en geef verschillende naailessen en creatieve workshops aan volwassenen en kinderen. De workshops en naailessen zijn heel gezellig en voor sommige deelnemers is dit een moment voor ‘tijd voor jezelf’. Mijn borduuropdrachten zijn heel divers en creatief. Mijn inspiratie en breipatronen zoek ik op Pinterest of Dropdesign. Zelf post ik ook veel ideeën en patronen op Pinterest. Ik heb eerder een draad in een naald zitten, dan mijn leerlingen die goed met twee ogen kunnen kijken. Alleen zwart op zwart los tornen, lukt mij niet zo goed.

Daarnaast heb ik veel verschillende hobby’s; ik ontwerp graag kleding, rijd graag een rondje op de motor samen met mijn man, maak foto’s, ben creatief met papier en ik maak verder bijna alles -zowel met de hand als met de machine – wat je met naald en draad kunt creëren. Echt stil zitten kan ik niet.

Hoe het gebeurde

Op Tweede Kerstdag 2014 heb ik een netvliesloslating gehad. Voordat ik doorhad dat het ernstig was, kon ik pas 24 uur later bij de oogarts terecht. Te laat om goed te behandelen. In eerste instantie leek het goed te gaan, maar in februari had ik half zicht en volgde de tweede operatie. Helaas hielp dit niet en volgde nog een operatie in maart waarbij de ‘gele vlek’ stuk is gegaan. Vervolgens heb ik in mei nóg een operatie gehad om de oogdruk te verlagen en is de lens uit mijn oog verwijderd. Na vier oogoperaties ben ik volledig blind aan mijn rechteroog. Ik heb geen oogprothese maar ik ben er wel van overtuigd, dat zodra ik pijn aan mijn oog krijg, ik kies voor een oogverwijderingsoperatie en een mooie oogprothese.

In contact komen met lotgenoten

Ik wilde graag in contact komen met mensen die leven met één oog zonder zicht en het zelfde beleven als ik. Via Facebook kwam ik uit bij Vereniging OOG in OOG. Ik vind het fijn om van andere lotgenoten te horen hoe zij met het zien met één oog omgaan. Elke keer hoor ik toch weer een tip die me vooruit brengt. Zo vond ik de verhalen van Paul van Yzendoorn en Rita Verduin tijdens de lotgenotencontactdag erg inspirerend. Twee mensen met veel persoonlijke tegenslagen – de een iets meer dan de ander – die ondanks alles, gewoon maar doorgaan en vooruit denken! Dit geeft mij persoonlijk extra energie.

Ik wil graag actief zijn voor Vereniging OOG in OOG en heb me aangemeld voor de kascommissie. Daarnaast wil ik mij ook graag inzetten door voorlichting te geven op bijvoorbeeld beurzen en misschien een leuke workshop te organiseren op een van de Workshop Contactdagen. Lijkt me superleuk!