Veel voorkomende problemen oogprothese

Via onze leden hebben wij veel voorkomende problemen bij het dragen van een oogprothese geïnventariseerd.

Vaak is de oogprothese, ook nadat deze goed onder de kraan is gehouden, niet 100% schoon en dan kan hij behoorlijk prikken. Meestal is het leed snel geleden als de prothese wordt schoon gespoeld met een druppeltje alkalivrije vloeistof, zoals babyshampoo.
Sommige mensen gebruiken voor het schoonmaken liever contactlenzenvloeistof en zijn daar heel tevreden over, maar anderen daarentegen juist weer niet.
Er zijn mensen die zweren bij het gebruik van 2 in 1 contactlenzenvloeistof van de DA drogist en zij bewaren daar ’s nachts hun oogprothese in. Bij hen helpt het heel goed tegen irritaties. Het blijft een zaak van proberen!

Bij het dragen van de prothese kan er (eiwit)afscheiding of prut ontstaan in het oog. Veel mensen hebben hier in meer of mindere mate last van. Soms wordt het veroorzaakt door de airconditioning of verblijf in een stoffige ruimte. Ook kan de prut erger worden wanneer het lang geleden is dat de prothese gepolijst is, of wanneer de prothese niet meer goed past. Met een vochtig gemaakt watten staafje kan de prut makkelijk uit het oog gehaald worden. Is dit niet bij de hand dan met een zakdoekje. Ook kan de prothese even afgespoeld worden onder de kraan.

Veel mensen hebben op latere leeftijd last van droge ogen. De oogleden veranderen bij het ouder worden enigszins, waardoor de slijmvliezen sneller uitdrogen. De productie van oogvocht kan ook wat verminderen. Deze problemen zullen prothesedragers ook ervaren.

Wij kregen van onze leden de volgende tips:

  • Droge ogen kunnen verzacht worden door het gebruik van een druppeltje Tilavist (dat zijn oogdruppels om allergische reacties van het oog te onderdrukken). Bij sommige mensen brengt dat al binnen een uur de nodige verlichting. Anderen echter reageren niet goed op dergelijke druppels.
  • Er zijn ook diverse soorten oogdruppels, speciaal voor prothesedragers. Volgens onze informatie kunnen de Amerikaanse merken Enuclene en Sil-ophtho zonder enig bezwaar gebruikt worden. Deze zijn echter niet in alle apotheken verkrijgbaar. Ook Protagens 2%, Duratears Free, Oculotect en Vidisic zouden goed helpen bij droge ogen en geïrriteerde oogholten.
  • Een van onze leden kwam na gebruik van allerlei middelen (o.a. Tobradex, Dry Eye Gel Tears Plus en de gele tube Globenicol) uit op gewone slaolie en dat hielp bij haar uitstekend.
  • Een ocularist adviseerde ons om het ook eens met vaseline te proberen.
  • Recentelijk is in een Amerikaans onderzoek naar voren gekomen dat visolie (Omega 3) het risico op het ontstaan van droge-oogsyndroom kan verminderen. De onderzoekers vonden een verband tussen droge-oogsyndroom en een verkeerde Omega 6 en Omega 3 vetzuurbalans. Deze balans kan worden hersteld door vette vis te eten of Visoliecapsules met Omega 3 in te nemen.
  • Wie met bovenstaande suggesties geen baat heeft, kan proberen verlichting te vinden door middel van kauw- en tonggymnastiek. Deze methode prikkelt de oorspeekselklier, waardoor de productie van tranen en neusslijm wordt opwekt. Naast kauwbewegingen maakt men met de tong – net als een tandenborstel – draaiende bewegingen over de tanden waarbij het puntje van de tong het tandvlees aan de buitenkant moet raken. Met een slok water in de mond wordt deze oefening gemakkelijker. Oefenduur is twee à drie minuten, maar na enige dagen trainen bereikt men al sneller resultaat. Het beste is om deze oefeningen ’s ochtends te doen.

Terugkerende gecontracteerde sockets behandeld met gepersonaliseerd, driedimensionaal gedrukte conformers en buccale transplantaten. Een artikel gepubliceerd door Annabel LW Groot , Jelmer S Remmers, Roel JHM Kloos, dr. Peerooz Saeed en dr. Dyonne T Hartong.

Recurrent contracted sockets treated with personalized, three-dimensionally printed conformers and buccal grafts. 
Annabel LW Groot, Jelmer S Remmers, Roel JHM Kloos, Peerooz Saeed and Dyonne T Hartong. European Journal of Ophthalmology. First Published March 11, 2021
Published by SAGE journals (CC BY open access)

Blijven de klachten?

Dan is het zeker ook raadzaam om je probleem te bespreken met je ocularist en oogarts.