Kom je ook?

Alle leden met eventueel een introducee zijn van harte welkom op de Landelijke Contactdag op zaterdag 22 april 2023 bij PGO Support in Utrecht. Onze Contactdag krijgt dit jaar een feestelijk tintje, omdat Vereniging OOG in OOG dit jaar haar 12,5 jarig jubileum als zelfstandige patiëntenvereniging viert. We hebben een interessant programma voor jullie gemaakt.

Wat gaan we doen op 22 april?

10.00 uur – Ontvangst met koffie/thee en gebak.

10.30 uur – Welkomstwoord met aansluitend een korte algemene ledenvergadering.

11.00 uur – Korte pauze

11.15 uur – Lezing door oogarts/onderzoeker Arthur Liu over het onderzoek naar irritatie en afscheiding bij het protheseoog

12.15 uur – Vertoning korte docu Nieuw Oog

12.30 uur – Lunch

13.30 uur – Lotgenotenverhaal centraal

13.50 uur – Korte pauze

14.00 uur  – Middagprogramma (keuze voor 1 onderdeel)
– Gespreksgroep voor mensen die leven met één oog
– Gespreksgroep voor partners en naasten
– Ontspannen en mediteren met Nathalie Tekke
– Zien met één oog en energie.

15.30 – 16.00 –  Afsluiting met een feestelijke borrel

 

Informatietafels
Tussen de verschillende onderdelen door zijn korte pauzes ingelast om iedereen nog meer de gelegenheid te geven om met elkaar in gesprek te gaan. Loop ook even langs de tafels met informatiemateriaal waar we ook eventuele vragen kunnen beantwoorden. Ook de oogmelanoomwerkgroep van Stichting Melanoom is aanwezig met een informatietafel.

 

Toelichting op het programma

 

10.30–11.00 uur
Welkomstwoord door Guido Ongena met aansluitend de Algemene Leden Vergadering. De agenda voor de ALV hebben de leden per mail ontvangen.

 

11.15–12.15 uur
Lezing onderzoek naar irritatie van het protheseoog door oogarts/onderzoeker Arthur Liu
Arthur stelt zich vast even voor: “Mijn naam is Arthur Liu (27 jaar). Ik zit in de eindfase van mijn opleiding. Mijn ambitie is om oogarts te worden. Mijn opleiding geneeskunde heb ik gevolgd in het Amsterdam UMC – locatie AMC. Vanaf september zal ik gaan werken als arts bij een oogkliniek in Beverwijk. Vrijwel vanaf het begin van mijn opleiding ben ik gefascineerd door oogheelkunde. Het is een mooi en dankbaar vak. Ik doe samen met orbitaspecialist en tevens hoofdonderzoeker, dr. Hartong, onderzoek naar de behandeling van een veelvoorkomend probleem, namelijk afscheiding en discomfort van de protheseholte (zie artikel verderop in dit magazine). Graag informeer ik jullie over dit onderwerp en over het onderzoek op 22 april in Utrecht! Hopelijk tot dan!”

 

12.15 uur
Vertoning van de korte docu ‘Nieuw Oog’.
In deze prachtige documentaire zien we Jelmer Remmers en Julios Veizaj aan het werk als zij protheses aan het maken zijn.

 

14.00-15.30 uur Gespreksgroep 1: Speciaal voor lotgenoten
Coach en mediator Marcel Cremers begeleidt een gespreksgroep speciaal voor mensen die leven met één oog. Wat betekent het om een nieuw oog te krijgen? Wat is voor jou lastig: Het minder zien, het anders naar jezelf kijken of de manier waarop anderen naar jou kijken? Marcel weet uit ervaring wat microftalmie is en hij coacht mensen die hun leven moeten gaan aanpassen aan een chronische ziekte of beperking. Hij nodigt je van harte uit bij zijn gesprekgroep aanwezig te zijn.

 

14.00-15.30 uur Gespreksgroep 2: Partners/familieleden/naasten 
Er wordt altijd gevraagd aan de persoon die een oogprothese draagt hoe het ermee is. Maar hoe is het voor de partner, het kind of het familielid? Hoe gaan zij er mee om? In deze gespreksgroep gaan naasten met elkaar in gesprek onder leiding van een ervaren gespreksleider.

 

14.00-15.30 uur Ontspanningsoefening
Nathalie Tekke is werkzaam als holistisch coach. Nathalie: “Wanneer we in het leven uitdagingen tegenkomen en emoties ervaren, worden deze meestal als spanning opgeslagen in het lichaam. Tijdens de Contactdag gaan we werken met losmaak-, ontspannings- en meditatieoefeningen. Deze oefeningen doen we gewoon zittend op een stoel.”

 

14.00 – 15.30 uur Workshop Zien met één oog en Energie
Frank van der Helm van Bartiméus Werkpad verzorgt deze interactieve workshop. Het is gebleken dat de mate van vermoeidheid samenhangt met de visuele inspanning, belasting van reizen en met werkdruk, alsmede een neiging om zichzelf te zwaar te belasten. De vermoeidheid daalt sterker als men actie onderneemt om de visuele inspanning te beperken en als men op meer terreinen van het leven actie onderneemt.  De deelnemers worden uitgenodigd met hun inbreng te komen!

 

Aanmelden

Deelname aan deze dag is vrij toegankelijk voor alle leden van Vereniging OOG in OOG met eventueel een introducee.  Je ontvangt na aanmelding automatisch een bevestiging. Meld je aan voor 17 april, zodat we genoeg tijd hebben voor de groepsindeling en voor de inkoop van de catering. De aanmelding is inmiddels gesloten.