Tijdens de Landelijke Contactdag 2023 gaf arts-onderzoeker Arthur Liu een presentatie over een veelvoorkomend probleem: de irritatie en afscheiding bij het protheseoog. Vaak is het protheseoog nat of komen er zomaar klodders slijm uit. Een vervelende bijwerking die veel van de aanwezigen herkenden. Arthur gaat samen met anderen onderzoek doen naar de behandeling van dit probleem. Het onderzoek heet SOCKEDD. 

Oorzaken afscheiding
Arthur vertelt: “Het is heel vervelend om constant de slijm en afscheiding weg te moeten vegen. Er kunnen verschillende redenen zijn voor deze prut. Een ontsteking door een bacteriële of virale infectie, een slechte pasvorm van de prothese of een prothese die lang niet meer is gepolijst. Het zijn allemaal oorzaken van het ontstaan van afscheiding. Er zijn voor zulke oorzaken wel behandelingen en oplossingen. Artsen en ocularisten kunnen antibiotica voorschrijven of de prothese laten polijsten of aanpassen. Maar deze maatregelen werken niet altijd. En we komen er ook niet altijd achter wat de oorzaak is van het prutoog.” 

Mogelijke oplossingen
Meestal schrijft de arts of ocularist in dat geval iets voor op basis van zijn ervaring. Meestal zijn dat kunsttranen, vitamine A zalven of ontstekingsremmers. Maar echt wetenschappelijk bewijs is er niet voor deze behandelingen. Wat werkt nou het beste? En is dat voor iedereen hetzelfde? Het onderzoeksteam wil op deze vragen antwoord krijgen. Het doel is een richtlijn te maken voor eerstelijnszorgverleners, oogartsen en ocularisten. Daarmee willen de onderzoekers voorkomen dat de oogprothesedrager verschillende middelen moet proberen, voordat hij de beste oplossing heeft.  

Het onderzoek
In een pilotstudie gaan de onderzoekers kunsttranen, vitamine A zalf en ontstekingsremmers testen bij prothesedragers met langdurige klachten. Arthur: “Wij hopen er met deze studie achter te komen welke middelen het beste in welke situatie werken.” De onderzoekers zijn op zoek naar oogprothesedragers ouder dan zestien jaar die zich herkennen in de hier beschreven klachten. Daarbij is het belangrijk dat de meest voorkomende oorzaken van de irritatie zijn behandeld, zoals een aandoening van de oogholte/socket, een beschadigde of niet goed passende prothese of een prothese die langer dan een jaar niet meer gepolijst is. Arthur vervolgt: “Verder is het voor mensen belangrijk om te weten dat de middelen die wij vergelijken goedgekeurde geneesmiddelen zijn met een lage kans op bijwerkingen. Meedoen kost deelnemers wel tijd en moeite, want je moet enkele weken druppelen aan de hand van een druppelschema. Wij leggen de ervaringen van de deelnemers vast met behulp van vragenlijsten met daarin vier vragen. Ook is er een eenmalig intakegesprek met enkele standaard oogheelkundige onderzoeken. Mensen die meedoen aan het onderzoek krijgen de kans te ontdekken welk middel het beste bij ze past en het zou ook direct vermindering van de klachten kunnen geven. Daarbij is het natuurlijk een hele mooie kans om bij te dragen aan de wetenschap.”    

Doe mee!
Heb je vragen over deelname aan deze studie? Neem dan contact op met Arthur Liu, uitvoerend arts-onderzoeker, via e-mail: a.y.liu@amsterdamumc.nl