Wat is microftalmie?

Microftalmie is een aandoening waarbij één of beide ogen kleiner zijn.

Wat is anoftalmie?

Bij anoftalmie daarentegen zijn één of beide ogen afwezig of heel klein.

In de medische wereld wordt dit als ‘anophthalmia’ en ‘microphthalmia’ geschreven.

Het betekent: een geheel afwezig of een te klein oog. Hierbij is het oog helemaal niet of niet goed aangelegd. Meestal treedt de afwijking aan één zijde op, maar het kan ook dubbelzijdig voorkomen.

Door een fout bij de deling van de chromosomen in de eerste maanden van de zwangerschap, kan het voorkomen dat één of beide ogen zich tijdens de zwangerschap niet goed ontwikkelen of dat er helemaal geen oog gevormd wordt. Geschat wordt dat er per jaar in Nederland gemiddeld 10 kinderen met deze aandoening worden geboren.

Zodra bij een baby microftalmie of anoftalmie wordt geconstateerd, is het van belang dat direct met de behandeling wordt begonnen. Bij de geboorte zijn normaal gesproken het oog en de oogkas relatief groot ten opzichte van de rest van het lichaam.

Vanaf de leeftijd van vier jaar hebben het oog en de oogkas al dezelfde afmetingen als bij een volwassene. Bij de ontwikkeling van de oogkas en de oogleden speelt het oog een belangrijke rol. Het oog stimuleert de groei van de oogkas en de oogleden. Ontbreekt het oog of is het te klein, dan is het dus van belang dat de ontwikkeling van de oogleden ‘geholpen’ wordt door het plaatsen van een oogprothese.

Bij de geboorte zijn normaal gesproken het oog en de oogkas relatief groot ten opzichte van de rest van het lichaam. Vanaf de leeftijd van vier jaar hebben het oog en de oogkas al dezelfde afmetingen als bij een volwassene. Bij de ontwikkeling van de oogkas en de oogleden speelt het oog een belangrijke rol.  Het oog stimuleert de groei van de oogkas en de oogleden. Ontbreekt het oog of is het te klein, dan is het dus van belang dat de ontwikkeling van de oogleden “geholpen” worden door het plaatsen van een oogprothese.

Het is noodzakelijk dat vóór het eerste levensjaar een oogprothese in de oogkas gezet wordt.

De oogprothese stimuleert de groei van de oogleden. In de loop van een aantal jaren wordt geleidelijk een steeds grotere prothese aangemeten. De oogprothese stimuleert wel de groei van de oogleden, maar niet de groei van de oogkas.

In samenwerking met de Vereniging van Samenwerkende Ouder- en Patiëntorganisaties is Vereniging OOG in OOG betrokken geweest bij de ontwikkeling van een huisartsenbrochure over de oogaandoeningen anoftalmie en microftalmie. Via deze link kun je de brochure downloaden. Neem deze brochure samen met de begeleidende brief mee naar je huisarts!

We hebben tips voor jonge ouders verzameld op onze website.