Vereniging OOG in OOG ontvangt regelmatig vragen van mensen die na het (functie)verlies van één oog weer aan het werk gaan.

Ze merken dat dit toch wel erg tegenvalt. De vermoeidheid en het energieniveau is niet meer zoals het was. Vaak komt het na een paar maanden terug op het oude niveau. Maar soms ook niet. Bepaalde handelingen blijven lastiger. Het zien kost gewoon meer inspanning.

In sommige gevallen moet er extra training plaatsvinden om bepaalde handelingen te oefenen om vaardigheden onder de knie te krijgen. Deze onderwerpen worden op de Online Lotgenoten Contactdag besproken. Deze dag wordt gehouden op zaterdag 24 oktober 2020.

We beginnen de workshopcontactdag met een kennismakingsronde. Hierna vertelt tandarts en lid Alex van der Horst over zijn ervaring die hij als tandarts heeft opgedaan na het verlies van zijn oog.

Vervolgens starten we met de workshop; ‘Weer aan het werk na verlies van (functie) van één oog’. Na het delen van onze ervaringen gaan we pauzeren.

In het middagprogramma gaan we creatief aan de slag en leren we meer over de 4 geheimen van elk kunstwerk.

Programma

09.45 uur: Digitale ontvangst cq inloop
10.00 uur: Begroeten en voorstellen
10.15 uur: Video ervaringsdeskundige Alex van der Horst
10.30 uur: Workshop ‘Weer aan het werk na verlies van (functie) van één oog’ door Laila Gaasbeek en Femke Braun
11.00 uur: Ervaringen delen

11.30 uur: Lunchpauze

13.45 uur: Inloop
14.00 uur: Creatieve workshop karikatuur tekenen voor volwassenen
15.30 uur: Afsluiting

Workshop ’s morgens

‘Weer aan het werk na verlies van (functie) van één oog’

Laila Gaasbeek (lid adviesraad, orthoptist en low-visionspecialist), vertelt samen met Femke Braun (adviseur) hoe je ondersteuning kunt krijgen en hoe je praktische tips t.a.v. sneller leren aan te passen aan het gemis van tweeogig dieptezien en een stuk van het gezichtsveld kunt opvolgen. Soms moet er ook gekeken worden naar de taken die iemand uit moet voeren.

Hierbij wordt gekeken naar de arbeidssituatie:

  • Inzicht krijgen bij jouw visuele mogelijkheden.
  • Open communicatie over deze visuele mogelijkheden naar de werkgever.
  • Passende werkomgeving, waaronder: verlichting, hulpmiddelen en afgestemde taakbelasting.
  • Efficiënt omgaan met hulpmiddelen bij werkzaamheden

In deze online workshop geven zij praktische tips en informeren je over mogelijke aanpassingen.

Workshop ’s middags

De 4 geheimen van elk kunstwerk

Elk grafisch kunstwerk, of het nu een tekening, een schilderij, een aquarel of pastel is, maak je door gebruik te maken van dezelfde basisregels. Als professioneel striptekenaar en illustrator wordt vaak evraagd wat nu de beste manier is om iets te maken, waar moet een goede tekening of kunstwerk aan voldoen?

En ondanks dat er vele technieken zijn en vele onderwerpen, worden er vaak dezelfde basisregels gebruikt. Deze 4 basisregels, 4 stappen of 4 geheimen, zoals Fer ze noemt, gaat hij ons leren. Met deze 4 geheimen in je bezit word je een betere tekenaar, illustrator of schilder (en zelfs fotograaf) krijg je keer op keer mooiere en betere resultaten.

Wil jij ook graag deze 4 geheimen leren kennen, schuif dan aan in de zoom van zaterdag 24 oktober tijdens de de creatieve workshop). Dan gaat Fer je met behulp van oefeningen, opdrachten en voorbeelden leren deze 4 geheimen toe te passen. De deelnemers ontvangen vooraf alle werkmaterialen via Post NL.