Er waren rond de jaarwisseling weer veel nieuwsberichten over de vuurwerkslachtoffers. Gelukkig komt er ook steeds meer een roep om het afschaffen van het afsteken van consumentenvuurwerk. We zetten een aantal berichten over de vuurwerkschade voor je op een rijtje:

Uit nieuwe cijfers van het Nederlands Oogheelkundig Genootschap blijkt dat zeker 156 mensen oogletsel hebben opgelopen. Vorig jaar waren dat er nog 133. Een derde heeft blijvend letsel, ook heeft vuurwerk blindheid veroorzaakt, onder anderen bij een kind jonger dan twaalf. Oogartsen zagen 46 kinderen onder de achttien, 19 kinderen waren jonger dan twaalf. De cijfers kunnen nog oplopen.
Lees artikel verder 

2023 is net een paar minuten onderweg als het vreselijk misgaat voor Martijn Goosen. Hij steekt vlak voor de deur van zijn huis in Wormer vuurwerk af met de 15-jarige zoon van zijn vriendin. Hij is bezig met de veiligheid van de jongen, maar maakt daarbij zelf een fout. Er komt vuurwerk recht in zijn oog terecht. Door het incident is hij anders gaan denken over het afsteken ervan: “Ik begrijp nu dat het iedereen kan overkomen, in plaats van alleen lui die stunten.”
Lees artikel verder

Vlak na middernacht ging het in 2023 gruwelijk mis voor Bart (26) uit Wierden. Een schot van een vuurwerkpot belandde vol in zijn gezicht, waardoor hij zijn rechteroog verloor. Precies een jaar na het ongeval blikt hij terug: “Ik ben weer helemaal de oude!”
Lees artikel verder

Ze willen het jaar feestelijk inluiden op oudjaarsavond: Tim, zijn vrouw Sanne en hun twee jonge kinderen. Maar het gaat faliekant mis. Als Tim voor hun huis in Sneek vuurwerk aansteekt, ontploft het vrijwel meteen in zijn gezicht. De 31-jarige vader verliest zijn beide ogen en ligt op de intensive care.
Lees artikel verder

Het vuurwerkmanifest, in 2014 in het leven geroepen, pleit voor de afschaffing van consumentenvuurwerk. Niet voor iedereen is Oud & Nieuw een feestje. Oogschade, geluidsoverlast, angstige (hulp)honden, longklachten door fijnstof en miljoenen euro’s aan maatschappelijke schade zijn nog steeds geen uitzondering. Volgens het manifest zijn vuurwerkshows uitgevoerd door professionals het alternatief.
Onderteken jij ook het vuurwerkmanifest?