Oogarts Marina Marinkovic behandelt binnen het LUMC patiënten met oogkanker. In de coronatijd heeft zij naast haar werk een opleiding gedaan aan de fotoacademie. Naast dokter is zij nu ook fotograaf. 

Marina nam contact op met vereniging OOG in OOG, omdat zij graag een portretserie wil maken van mensen die een oog missen. Ze vertelt: “Ik kies voor mijn foto’s altijd een thema dat me nauw aan het hart gaat. Ik ben vaak geraakt door de veerkracht van mensen die een enucleatie, evisceratie of exenteratie hebben ondergaan. Ik zou daarom heel graag de schoonheid van deze sterke mensen willen vangen in een serie portretten.”

 

In eigen omgeving op de foto
Marina wil een reportage maken van mensen die om uiteenlopende redenen een oog hebben verloren. Zij komt bij de geportretteerden thuis om ze in hun eigen omgeving op de foto te zetten. Daarnaast praat ze met de persoon die ze fotografeert over wat het hebben van de oogprothese of epithese betekent voor hun leven. “Ik wil de mensen in hun kracht fotograferen. De nadruk ligt bij de foto’s dus niet op de prothese, maar juist op de mens.”

 

Voor de vereniging
Uiteindelijk komt er misschien wel een tentoonstelling van de foto’s. Ook zijn er ideeën om de reportage te gebruiken voor een boekje voor de leden van OOG in OOG met daarbij het ervaringsverhaal van de persoon op de foto. Ook willen we kijken of er een krant is die interesse heeft om de foto’s te plaatsen. Voorzitter van vereniging OOG in OOG, Tonnie Landman, is heel enthousiast over het initiatief van Marina: “We ondersteunen haar project dan ook van harte. We hebben ook met Marina afgesproken dat we de foto’s kunnen gebruiken voor onze website en andere communicatie-uitingen van de vereniging. We plaatsen de foto’s natuurlijk alleen als de persoon op de foto daar ook toestemming voor geeft.”

Benieuwd naar welke foto’s Marina maakt? Check haar website!

De aanmelding is inmiddels gesloten. Er hebben zich bijna 40 mensen aangemeld.