Geanimeerde gesprekken in de regen

Veel te zien en te beleven tijdens de jaarlijkse wandeling op zaterdag 1 oktober

Door Winy Schalke

Beek-Ubbergen. Een regenachtige zaterdag in oktober. Door de plassen op een modderig pad loopt een groepje wandelaars. Twee aan twee geanimeerd in gesprek.

groep mensen wandelend in de regen

Ieder jaar organiseert Vereniging OOG in OOG een wandeling voor haar leden. Zo’n wandeling is een goede gelegenheid om op een actieve en ontspannende manier ervaringen uit te wisselen en elkaar beter te leren kennen.

“Als ik wandel praat ik makkelijker dan wanneer ik zit. Net zoiets als thuis tijdens de afwas”

Sinds september 2022 ben ik communicatiemedewerker bij OOG in OOG. Voor mij is het de eerste keer dat ik een ‘lotgenotencontactdag’ meemaak. Een mooie manier om te ervaren hoe dat in de praktijk werkt en om kennis te maken met een aantal leden.

De wandeling

Dit jaar is de wandeling in Beek-Ubbergen. Vlakbij wonen Dianne en Anita, allebei al jaren lid en onze gidsen vandaag. Samen kijken zij met twee ogen 😉

Anita Hol-Bubeck en Dianne de Bruin nemen ons mee naar de stuwwal van Beek-Ubbergen. 

De wandeling gaat over een stuwwal in Beek-Ubbergen. Door bos, over heuvels, langs landhuizen en oeroude bronnen. Mooi en afwisselend. Niet alleen door de sprookjesachtige omgeving maar ook door de interessante verhalen van onze gidsen over het ontstaan van al dit moois.

“Met één oog loop ik makkelijker omhoog dan omlaag, zeker in de regen. Heb jij dat ook?”

Kristalhelder water

We lopen eerst een stukje door het pittoreske dorp. Anita: “Honderd jaar geleden was dit plaatsje een toeristisch dorp vergelijkbaar met Valkenburg. Er stromen  watertjes, er zijn gezellige winkeltjes en er zijn prachtige huizen. Het dorp ligt deels op de stuwwal, waardoor er ook veel mooie uit- en vergezichten zijn.”

We wandelen verder door een bronnenbos. In de stromende regen schuilen we onder dichte eiken. Dianne vertelt: “De stuwwal van Beek-Ubbergen werkt als een spons. Het regenwater sijpelt er kristalhelder uit wanneer de berg verzadigd is. Wij laten je vandaag zien wat mensen met dit schone water doen: een waterkerskwekerij en wasserijen uit de late Middeleeuwen.”

“Ik twijfel of ik mijn oog nu al zal laten verwijderen. Maar gezien de lange wachttijden voor een oogverwijdering moet ik misschien toch binnenkort een beslissing nemen.”

Ik zie zelf met twee ogen dus het is best even wennen aan de directheid van de gesprekken in deze groep. Geen koetjes en kalfjes maar: wat heb jij aan je oog en hoe beïnvloedt dat jouw leven? Ik merk dat iedereen dit prettig vindt. Hier ben je geen buitenbeentje maar je bent tussen gelijken. Tussen lotgenoten.

“Fijn om te merken dat ik niet de enige ben die niet goed kan wennen aan een kunststof prothese. En meteen te horen dat een glazen oog minder nadelen heeft dan ik dacht.”

Paddenstoelen

Even geen gespreksstof? We hoeven ons niet te vervelen. Kleuterjuf en natuurgids Dianne heeft een leuke quiz voorbereid met tien vragen over paddenstoelen. Ik let een moment niet op en ineens zit de hele groep gebukt op de grond eikeltjes te verzamelen. Huh? Als puntentelling voor de quiz natuurlijk! In de natuur vind je alles wat je nodig hebt.

eikels verzamelen voor de quiz

Ieder 10 eikels voor de puntentelling.

In het zonnetje dat aarzelend doorkomt wandelen we al pratend verder door het mooie glooiende landschap.

waterkers kwekerij

De waterkerskwekerij met helder water uit de stuwwal.

Door het dorp lopen we weer terug naar het beginpunt, Café Sous les Eglises, waar we nog napraten met broodjes en … vers gemaakte waterkerssoep.

kop waterkerssoep

Soep van waterkers uit de kwekerij in Beek-Ubbergen.

Aan een rechthoekige tafel gaat iemand die met één oog kijkt strategisch zitten. Gelukkig vindt iedereen de juiste plek voor optimaal zicht. Een opmerkelijk detail: precies de helft van de groep heeft links een kunstoog, de andere helft rechts. En ze zitten ook nog precies zo verdeeld aan tafel.

Hoe ziet zo’n dag eruit?

  • Vanaf 10:30 verzamelen we in Hotel Café Sous les Eglises in Beek-Ubbergen. We worden hartelijk ontvangen met koffie of thee en heerlijke appeltaart. 
  • Om 11.30 beginnen we met de wandeling. We krijgen een flesje water en een sultana mee voor onderweg. De wandeling is ongeveer zes kilometer. Een afstand die de meeste mensen wel aan kunnen. Als dat te lang voor je is kun je ook een gedeelte meelopen en dan terug naar het café om na afloop samen met de groep een broodje te eten.
  • Om 14.00u zijn we terug in Hotel Café Sous les Eglises voor een lunch met soep en broodjes. Voor de lunch betaalt ieder een kleine bijdrage van €5,- per persoon.

Lotgenotencontact

Lotgenotencontact is een vast onderdeel van de activiteiten van OOG in OOG. De jaarlijkse wandeling is hier een voorbeeld van.

Daarnaast organiseren we elk jaar een landelijke Lotgenoten Contactdag in Utrecht, een Familiedag, en wel zo’n tien online bijeenkomsten via zoom. Lees hier meer over lotgenotencontact.

Heb jij van de wandeling genoten? OOG in OOG organiseert elk jaar zo’n wandeling. We zien je volgend jaar graag weer.

Je kunt de route van de wandeling met een beschrijving van alle bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt als PDF downloaden: Route Wandeling Beek-Ubbergen.

Wil jij een keer een wandeling uitzetten in jouw omgeving? Neem contact op met Maaike Oosterhof: moosterhof@ver-ooginoog.nl