Kanker van het netvlies (retinoblastoom) is de meest voorkomende vorm van oogkanker bij jonge kinderen. In Nederland krijgen ongeveer 12 kinderen per jaar deze diagnose, de meesten zijn dan nog geen vijf jaar oud. Retinoblastoom komt alleen op de kinderleeftijd voor en de frequente behandelingen en controles/screenings onder narcose vinden plaats op een leeftijd dat de hersenen volop in ontwikkeling zijn. Op dit moment weten de artsen niet of de kankerbehandeling en/of de narcose van invloed zijn op de cognitieve vaardigheden (bijvoorbeeld leren, onthouden, en plannen), het psychosociaal functioneren (hoe iemand zich voelt en in het leven staat) en de kwaliteit van leven op de lange termijn. De komende jaren wordt dit onderzocht in het Amsterdam UMC met de RbNeuroQoL Studie onder leiding van professor dr. A.C. Moll, oogarts van het retinoblastoomteam.

In 2028 hoopt drs. Mieke Ouwendijk-Andrea, GZ-psycholoog en onderzoeker van het retinoblastoomteam, de resultaten van dit onderzoek te presenteren in een proefschrift.

Als mensen vragen hebben over deze studie of overwegen deel te nemen dan kunnen ze mailen naar rbneuroqolstudie@amsterdamumc.nl  Mensen kunnen ook altijd met hun vragen terecht bij de behandelend arts.

In het decembermagazine kun je een interview lezen met onderzoeker Mieke Ouwendijk over deze studie