Wanneer je een operatie krijgt aan het gezicht, kan een deel van het aangezicht beschadigd raken. Zo’n beschadiging kan in een aantal gevallen herstellen met een gelaatsprothese ook wel een orbitaprothese of epithese genoemd. De gelaatsprotheses worden op maat gemaakt en in vorm en kleur op het gezicht afgestemd.
Drie maanden na de operatie is de huid meestal genoeg hersteld om te starten met het vervaardigen van een gelaatsprothese.
De gelaatsprothese kan worden bevestigd met speciale huidlijm of, in sommige gevallen, met magneten. Op de website van het AVL kun je enkele voorbeelden bekijken.
In Nederland wordt deze operaties bij de meeste academische ziekenhuizen uitgevoerd. In een folder van het Radboudumc vind je meer informatie.
Hoe wordt de prothese gemaakt?
Ongeveer drie maanden na de operatie of een maand na de laatste bestraling, is het aangedane gebied voldoende genezen om de prothese te maken. Allereerst wordt er een afdruk van het defect gemaakt. Vervolgens wordt hiervan een gipsmodel gemaakt, waarop het wasmodel gemodelleerd wordt. Het wasmodel wordt bij de patiënt gepast en gecorrigeerd, tevens wordt de huidskleur zo natuurlijk mogelijk in silicone gemaakt. Voor het vervaardigen van een prothese zijn ongeveer 5 bezoeken van +/- 1 tot 1,5 uur nodig.
Bevestigen prothese
Er zijn twee manieren om de prothese op het gelaat te bevestigen:
- Medicinale lijm, die dun op de prothese wordt aangebracht.
- Bevestiging op implantaten (schroeven), die in het bot worden geschroefd en magneten die in de prothese worden bevestigd.
Wanneer je een lijmprothese draagt, kom je ongeveer 2 à 3 keer per jaar voor controle, de kwaliteit van de prothese wordt dan beoordeeld. Indien nodig wordt er een actuele kleur gemaakt voor het vervaardigen van 1 à 2 nieuwe protheses.
Draag je een prothese op implantaten, dan kom je 1 keer per jaar voor controle en indien nodig wordt er kleur gemaakt om een nieuwe prothese te vervaardigen.
Vergoeding
De kosten voor een gelaatsprothese worden meestal vergoed door de zorgverzekeraar. Kijk in jouw polis voor de exacte voorwaarden.
Prothetisten
Gelaatsprothesen worden gemaakt door een prothetist oftewel de maxillofaciaal protheticus. Deze prothetisten maken soms ook oogprothesen. Alleen doen zij dit niet vaak en meestal besteden zij het maakwerk uit aan een extern laboratorium. Daardoor kan het wel eens voorkomen dat mensen heel vaak (tot wel 15x!) moeten terugkomen voordat de prothese goed bevalt.
Niettemin geven wij hieronder de adressen, ook omdat wij nog wel eens benaderd worden door mensen die een gelaatsprothese nodig hebben.
Onlangs was er een uitzending van Focus (NPO2) gewijd aan o.a. het maken van gelaatsprotheses. De uitzending kun je hier nog eens nakijken.
Academisch Ziekenhuis Groningen
Afdeling Kaakchirurgie/ Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT)
De heer Ashwin Beekes
Poortweg 2
Postbus 30001, 9700 RB Groningen
Telefoon: (050) 361 38 19
Website: www.umcg.nl
Medisch centrum Leeuwarden
Afdeling Oogheelkunde en Bijzondere Tandheelkunde
Henri Dunantweg 2, 8934 AD Leeuwarden
Telefoon: (058) 286 66 66
Website: www.mcl.nl
Medisch Spectrum Twente, afdeling Tandheelkunde
Haaksbergerstraat 55, 7513 ER Enschede
Telefoon: (053) 487 20 00
Website: www.mstwente.nl
Stobbe Tandtechniek en Maxillofaciaal
De heer Jaap Stobbe
Werkhorst 42, 7944 AV Meppel
Telefoon (0522) 245851
Website: www.deprothese.nl
E-mail: info@deprothese.nl
Antoni van Leeuwenhoek
Afdeling Gelaatsprothetiek
Mevrouw Shirley Bouman en René Wolterink
Plesmanlaan 121, 1066 CX Amsterdam
Telefoon (020) 512 78 01 (bij voorkeur bellen tussen 8.00 en 9.00 of tussen 16.00 en 17.00 uur)
E-mail: gelaatsprothetiek@nki.nl
Website: www.avl,nl
Erasmus MC
Afdeling Maxillofaciale Prothetiek
Mevrouw Joan Saridin
E-mail: j.saridin@erasmusmc.nl
Groene Hilledijk 301, 3075 EA Rotterdam
Telefoon (010) 704 15 52
UMC Utrecht
Afdeling MKA-chirurgie en Bijzondere Tandheelkunde
Mevrouw Maartje Kienhuis, Maxillo Faciaal Technicus
Heidelberglaan 100, 3584 CX Utrecht
Telefoon (088 )755 77 62
Website: www.umcutrecht.nl
E-mail: polimka-bt@umcutrecht.nl