Prof. dr. Kalmann vertelt: “In mijn oratie neem ik de luisteraars onder andere mee in de geschiedenis, huidige stand van zaken en toekomst van de oogheelkunde. Daarin is speciale aandacht voor ziektebeelden van de oogkas, mijn eigen specialisme.

Ik wil kijken hoe je met MRI-beelden nog beter onderscheid kunt maken tussen verschillende aandoeningen van de oogkas. Is iets kwaad- of goedaardig? Daar zijn al wel technieken voor, maar ik wil onderzoeken hoe we die verder kunnen verfijnen om zo diagnoses eerder te kunnen stellen en eerder een behandeling kunnen starten.”

De titel van jouw oratie is ‘Het zijn wel je ogen’. Is dat iets wat je vaak hoort in de spreekkamer?

“Heel vaak. Het is ook heel herkenbaar voor mijn collega’s. Mensen vragen vaak of een operatie aan de ogen niet heel gevaarlijk is. Een verpleegkundig specialist in het UMC Utrecht, waar ik hiervoor werkte, heeft onderzocht dat uitleg en aandacht voor een operatie de angst voor de operatie wegneemt en het resultaat verbetert. Een gebrek aan informatie verhoogde de angst voor de operatie. Dit is onderzocht bij mensen die een oogverwijderingsoperatie moesten ondergaan. Dit laat zien dat het belangrijk is om interesse de hebben voor de mens achter patiënt en breder te kijken dan alleen de ogen. Dat is voor de patiënt zelf fijn, maar maakt je eigen vak vaak ook leuker.”

Bron: LUMC