Redenen om een oog te verwijderen

Helaas is het soms nodig om een oog operatief te verwijderen. De meest voorkomende redenen (indicaties) om een oog te verwijderen zijn:

  • kwaadaardige tumoren van het oog
  • een blind, pijnlijk oog
  • het voorkomen van sympathische ophthalmie (een ontsteking van een traumatisch oog die zich kan uitbreiden naar het niet-aangedane oog)

Soort operatie: enucleatie of evisceratie

Pas wanneer er geen andere behandelingsmogelijkheden meer zijn is een oogverwijderingsoperatie noodzakelijk.

Per jaar ondergaan ongeveer 500 mensen een oogverwijderingsoperatie. Deze operatie wordt onder algehele narcose uitgevoerd. Meestal is een korte opname van ongeveer drie dagen noodzakelijk.
Al naar gelang de mogelijkheden en de situatie zal men kiezen tussen enucleatie of evisceratie. Bij enucleatie wordt de hele oogbol verwijderd. Bij evisceratie blijft het oogwit, of de ‘sclera’ behouden.
De laatste jaren wordt door oogchirurgen in toenemende mate de voorkeur gegeven aan het verrichten van een evisceratie wanneer dat mogelijk is.

Meer informatie

Meer informatie vind je op de pagina’s Evisceratie of Enucleatie, Na de operatie, Orbitaspecialisten en Moeilijke woorden. Maar kijk zeker ook op de website van het Oogziekenhuis in Rotterdam. Hier staat nog veel meer goede informatie over de oogverwijderingsoperatie.

 

Lezing over oogverwijderingsoperatie door orbitaspecialist dr. Rachel Kalmann

Tijdens de Lotgenoten Contactdag gaf dr. Rachel Kalmann, orbitaspecialist, een lezing over oogverwijderingsoperaties. Je kunt de presentatie hier downloaden.

In april 2018 hielden Ocularist Jelmer Remmers en dr Dyonne Hartong een gezamenlijke lezing over de samenwerking tussen de specialist en ocularist. Je kunt het document nalezen via deze