Praktische tips voor het zien met één oog

Praktische tips voor het zien met één oog

Als één oog niet meer (goed) werkt, heeft dat invloed op het leven. Naast (mogelijke) angst dat er iets met het goede oog gebeurt, ervaren mensen problemen in het dagelijks leven.

Zo is bij diepte zien de verwerking van informatie door twee ogen van essentieel belang. Als ‘het twee ogen kijken’ verandert in het kijken met één oog, verandert ook de informatie die de hersenen ontvangen. Daarnaast mist men bij het kijken met één oog een deel van het gezichtsveld.

Oogcongres 2019

Wij ontvangen veel vragen van mensen met betrekking tot het zien met één oog. Velen van hen zijn al geholpen met praktische tips. Dit is een van de redenen geweest om op het Oogcongres 2019 een workshop te organiseren. Aan de workshop deden meer dan 80 deelnemers mee. De workshop werd gegeven door Laila Gaasbeek, sinds 1981 orthoptist, werkte in ziekenhuizen en bij een gespecialiseerde opticien. Nu is zij al 20 jaar werkzaam bij Koninklijke Visio als visueel functieonderzoeker bij de volgende doelgroepen: volwassenen, kinderen, mensen met hersenletsel en verstandelijk gehandicapten. Zij is verbonden aan het regionaal centrum Revalidatie & Advies te Nijmegen. Laila is onder andere projectleider van het programma ‘monoculair kijken’. Zij is expert op het gebied van zien met één oog. Tevens is zij verlichtings- en inrichtingsconsulent. Sinds 2011 is zij lid van de Adviesraad van Vereniging OOG in OOG.

 

Ervaringsdeskundige Anita Hol-Bubeck

Tijdens deze workshop kreeg men inzicht hoe het is om met één oog te zien en diepte zien te missen. Aan de hand van belevingen van Anita Hol-Bubeck, ervaringsdeskundige, kreeg men via een video tips om het functieverlies van één oog, dus het gemis van diepte zien en de veranderingen van het gezichtsveld, te leren compenseren. De video met Anita kun je bekijken door op deze link te klikken.

 

Praktische tips voor het zien met één oog nalezen

Op veler verzoek delen wij de tips op onze website. Je kunt ze openen door op deze link te klikken.

 

Wil je op de hoogte blijven en de maandelijkse digitale nieuwsbrief van Vereniging OOG in OOG ontvangen?

Schrijf je hier in voor onze maandelijkse Online nieuwsbrief