Op 25 juni stond Jan Hulsbergen met een TEDx, een inspirerend verhaal van ongeveer 20 minuten, in het theater Antwerpen. Hierin blikte hij terug op het verliezen van zijn oog. Jan verloor zijn oog nadat een klasgenoot op hem schoot met een zelfgemaakte pijl en boog. In het dagelijks leven wordt Jan nog altijd geconfronteerd met dit trauma, maar toch heeft het van hem geen slachtoffer gemaakt. “In mijn TEDx ‘Oog in Oog’ wil ik mensen motiveren en inspireren.”

De pijl belandde recht in zijn pupil. “Ze hebben geprobeerd om mijn oog te redden, maar dit ging niet meer. Geluk heb ik zeker gehad. Ik had wel dood kunnen zijn als de spankracht strakker was geweest.” Na een paar maanden kreeg Jan een oogprothese. Dit trauma had een grote impact op zijn jeugd. “Ik werd als kind ermee geconfronteerd dat ik niet meer alles kon. Denk aan het inschenken van een glas limonade of een deur openen.” Daarbij kon hij er met bijna niemand over praten. “Mijn meesters en juffen verzwegen het, net als mijn ouders. Naast dat ik mijn oog kwijt was, kon ik mijn verhaal niet kwijt. Dat was zwaar. Mijn moeder was ook heel beschermend. Ik kreeg veel aandacht. Dit ging ten koste van de aandacht voor mijn zussen. Het is niet goed als je als ouder enkel oog hebt voor het kind met een beperking. Ik werd opstandig. Ik wilde uit het harnas breken. Ik ging op zoek naar de onbevangenheid.”

Grenzen verleggen
Ondanks deze tegenslag, is Jan al die jaren ontzettend positief gebleven. “Dit komt door mijn vrolijke karakter. Jan ging namelijk bekijken wat hij wel kon in plaats van wat hij niet kon. “Op een gegeven moment ben ik op hoog niveau gaan turnen. Mijn lerares behandelde mij als alle andere leerlingen. Dat gaf mij veel kracht.” Hierdoor leerde hij grenzen verleggen. “Ik was een slachtoffer maar niet voor lang. Ik wilde wat van het leven gaan maken.”

Door de pijn heen
Alle positieve gebeurtenissen ziet Jan als een cadeau van het leven. “Zo heb ik paardgereden, geacteerd voor de televisie en heb ik zelfs mijn rijbewijs gehaald. Daarbij ben ik leerkracht en loopbaanprofessional. Het leven stopt niet na een traumatische ervaring en dat wil ik laten zien.” Daarom heeft Jan deze Tedx gemaakt. “Hiervoor heb ik een speciale opleiding gevolgd bij Peter Perceval en An Nelissen. Voordat je zo’n presentatie over een trauma kunt geven, is het wel belangrijk dat je het verwerkt hebt, dat je dwars door de pijn heen bent gegaan.”

Verrijking
Samen met vier Belgische sprekers heeft hij opgetreden in Antwerpen. Alle vier vertelden over hoe zij met een tegenslag in het leven zijn omgegaan. “Ik mocht als eerste het podium op. Het was best spannend. Maar het was een fijne gedachte dat mijn vrienden en familie in de zaal zaten. Mensen vertelden achteraf dat ze ontroerd waren door mijn verhaal. Mijn TedX bevatte een flinke dosis reflectie en zelfspot. Iedereen haalde er iets voor zichzelf uit. Inzicht geeft namelijk uitzicht.”

“Naast mijn TEDx ben ik ook bezig met het boek ‘De pijl in mijn oog’. Als het boek volgend jaar af is, zal ik op de Landelijke Contactdag van de vereniging een presentatie komen geven. De boodschap van mijn presentatie zal dan ook zijn: ‘Dit ongeluk heeft mij gemaakt tot de persoon die ik nu ben en het heeft mijn leven verrijkt.”Kader

De TEdx van Jan bekijken? Ga naar www.janhulsbergen.nl