Onze Landelijke Contactdag wordt dit jaar gehouden op zaterdag 20 april 2024 in cursus- en vergadercentrum Domstad aan de Koningsbergerstraat 9 in Utrecht.
We hebben een interessant programma voor jullie samengesteld:
10.00 uur – Ontvangst met koffie en thee
10.30 uur – Welkomstwoord met aansluitend aanvang Algemene Ledenvergadering
11.00 uur – Korte pauze
11.15 uur – Lezing/workshop Sporten met één oog, diepte zien en veiligheid door Wilbert van Dorresteijn Wilbert is Ambulant Onderwijskundig Begeleider (L.O.) bij Koninklijke Visio en tevens medewerker Visio-helpdesk Bewegen en Sport.
12.10 uur – Arthur Liu vertelt in een korte presentatie over het SOCKEDD onderzoek.
12.15 uur – Oog in Oog met spreker Jan Hulsbergen
12.45 uur – Lunch, lotgenotencontact en informatiemarkt
14.00 uur – Start middagprogramma (opgeven voor één van de volgende onderdelen)
- Gespreksgroep Lotgenoten.
- Gespreksgroep Partners/naasten.
- Workshop Veerkrachtig omgaan met een oogverwijdering
- Workshop Sporten met één oog
- Wandeling door Utrecht
15.30 uur – Afsluiting met een drankje
Informatietafels
Tussen de verschillende onderdelen door zijn korte pauzes ingelast om iedereen de gelegenheid te geven om met elkaar in gesprek te gaan. Loop ook even langs de stand van Vereniging OOG in OOG. We beantwoorden daar graag jouw eventuele vragen. Ook de oogmelanoomwerkgroep van Stichting Melanoom is aanwezig met een informatietafel. En je kunt terecht bij een informatietafel over het SOCKEDD onderzoek waar onderzoeker Arthur Liu je te woord staat.
Aanmelden
Deelname aan deze dag is vrij toegankelijk voor alle leden van Vereniging OOG in OOG met eventueel een introducee. Aanmelden kan via onze website of deze link: https://ap.lc/yjMvn Je ontvangt dan automatisch een bevestiging. Meld je aan voor maandag 15 april, zodat we genoeg tijd hebben voor de groepsindeling. Dieetwensen geef je aan op het aanmeldformulier. Voor het middagprogramma kun je kiezen uit verschillende activiteiten. Je kunt je keuze aangeven op het aanmeldformulier.
Routebeschrijving
Domstad is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, op de fiets en te voet vanaf Utrecht Centraal. Kom je met de auto? Dan adviseren wij om gebruik te maken van P+R Westraven, gelegen aan de A12, afslag 17 (Kanaleneiland / Jaarbeurs / Transferium) voor € 6,- en vervolgens met de sneltram (vertrekt om de 10 minuten, rittijd circa 10 minuten) bij Domstad voor de deur (halte Graadt van Roggenweg) uit te stappen. Je vermijdt hiermee rijden richting het (drukke) centrum, zoeken naar een parkeerplek en een duur parkeerkaartje.
Bekijk hier hoe je precies bij Domstad komt: https://ap.lc/aSBtM
Toelichting op het programma
10.30–11.00 uur
Welkomstwoord door Guido Ongena met aansluitend de Algemene Leden Vergadering (ALV). De agenda vind je verderop in dit Magazine.
11.15–12.15 uur
Lezing Sporten met één oog, diepte zien en veiligheid door Wilbert van Dorresteijn. Hij is Ambulant Onderwijskundig Begeleider (L.O.) bij Koninklijke Visio en tevens medewerker Visio-helpdesk Bewegen en Sport. Wilbert zal tijdens zijn lezing laten zien wat er allemaal mogelijk is. Waar kun je rekening mee houden? En waar kun jij of jouw sportinstructeur terecht met vragen over sporten met bijvoorbeeld een oogprothese.
12.15 – 12.45 uur
In Oog in Oog met spreker Jan Hulsbergen vertelt Jan over het verlies van zijn oog op achtjarige leeftijd. Een andere jongen schoot met pijl en boog in zijn gezicht. Zijn verhaal gaat over kinderlijke wreedheid, over slachtofferschap en zelfredzaamheid. Eén jaar na het incident kreeg hij straatvrees. In de jaren 70 was er nog geen slachtofferhulp. Er was ook geen begeleiding voor ouders over hoe ze een kind met een beperking moesten begeleiden. Met vallen en opstaan heeft Jan geleerd om met zijn beperking om te gaan. Jan werkt momenteel aan een boek over zijn ervaringen. Tijdens de Landelijke Contactdag neemt Jan een voorschot op zijn boek ‘Een pijl in mijn oog’.
14.00-15.30 uur Gespreksgroep 1: Speciaal voor lotgenoten
Saskia Spinhoven begeleidt een gespreksgroep speciaal voor mensen die leven met één oog. Wat betekent het om een nieuw oog te krijgen? Wat is voor jou lastig: Het minder zien, het anders naar jezelf kijken of de manier waarop anderen naar jou kijken? Saskia is een ervaren begeleider van gespreksgroepen en weet uit eigen ervaring hoe het is om je leven te moeten aanpassen aan een chronische ziekte/beperking. Zij nodigt je van harte uit bij deze gesprekgroep aanwezig te zijn.
14.00-15.30 uur Gespreksgroep 2: Partners/familieleden/naasten
Er wordt altijd gevraagd aan de persoon die een oogprothese draagt hoe het ermee is. Maar hoe is het voor de partner, het kind of het familielid? Hoe gaan zij er mee om? In deze gespreksgroep gaan naasten met elkaar in gesprek onder leiding van gespreksleider Ineke Diemel.
14.00-15.30 uur Workshop Veerkrachtig omgaan met een oogverwijdering
Vereniging OOG in OOG wil de psychosociale zorg voor haar doelgroep, mensen die een oogverwijderingsoperatie moeten ondergaan, verbeteren. Het is voor iedereen heel ingrijpend om het zicht in een oog, of het oog zelf te verliezen. De meeste mensen krijgen te maken met verdriet, angst, woede of somberheid. Maar iedereen gaat hier ook anders mee om.
In deze workshop willen Afke Middelkoop en Tonnie Landman met de deelnemers praten over zaken waar de deelnemers tegenaan zijn gelopen bij de oogverwijdering en/of het blind worden aan één oog. Had je graag meer begeleiding willen hebben en hoe denk je dat Vereniging OOG in OOG je belangen kan behartigen? Maar ook geven we tips en handvatten hoe je voor jezelf kunt zorgen bij de verwerking en de mentale aanpassing als je aan één oog blind bent geworden of een oogverwijdering hebt gehad. Want er zijn gelukkig ook dingen die je zelf kunt doen om veerkrachtig met deze tegenslag om te gaan.
14.00 – 15.30 uur Workshop Sporten met één oog
In deze workshop onder begeleiding van Maaike Oosterhof en Wilbert van Dorresteijn gaan we met elkaar in gesprek over het sporten met één oog. Verschillende leden van de vereniging komen hun ervaringen delen. We zijn ook benieuwd naar jouw verhaal. Wilbert kan je eventuele vragen beantwoorden.
14.00 – 15.30 uur Wandeling door binnenstad Utrecht
Voor mensen die tijdens het middagprogramma liever in beweging komen, hebben we een wandeling door de binnenstad van Utrecht uitgezet onder begeleiding van Guido Ongena. Tijdens de wandeling kunnen leden en hun introducees met elkaar in gesprek gaan.