Innovatie & communicatie staat centraal op het OOGCONGRES 2018

Op zaterdag 10 november 2018 vindt in Utrecht de derde editie van het Oogcongres plaats. Iedereen kan zich hier laten bijpraten over de laatste ontwikkelingen in de oogzorg.

 

Communiceren met de oogarts

Hoe krijg je bij de oogarts de informatie die je nodig hebt? En hoe uit je jouw zorgen?
Dr. Tessa Charldorp is onderzoeker en docent Taal & Communicatie aan de Universiteit Utrecht. Tijdens haar lezing ‘Communiceren met de oogspecialist’ illustreert zij aan de hand van audiofragmenten wat de wetenschappelijke methode conversatieanalyse kan bijdragen aan onze kennis over hoe we gesprekken voeren en hoe we binnen gesprekken dingen voor elkaar kunnen krijgen.

 

Ontwikkelingen in de oogzorg

Aansluitend vertellen drie sprekers over innovaties in de oogzorg: prof. dr. Pieter Roelfsema trapt af en vertelt over de ontwikkeling van een hersenschorsprothese voor blinden; drs. Koorosh Faridpooya vertelt over ’s werelds eerste chirurgische oogrobot met intraoculaire OCT-sensor en dr. Andries van der Meer gaat in op de nieuwe kweekmodellen voor biomedisch onderzoek en medicijnontwikkeling.

Edith Mulder, directeur van het Oogfonds: “Vorig jaar lieten bijna zeshonderd bezoekers zich door deskundigen bijpraten over de belangrijkste ontwikkelingen in de oogzorg. Vanwege het grote succes van de vorige edities, organiseren we in november voor de derde keer deze laagdrempelige en informatieve dag. Samen met de oogpatiëntenverenigingen en oogwetenschappers hebben we een gevarieerd programma samengesteld voor iedereen met een oogaandoening of belangstelling voor dit onderwerp.”

 

Middagprogamma

De middag bestaat uit twee blokken met verschillende sessies op het gebied van glaucoom, maculadegeneratie, uveitis, het netvlies, het hoornvlies en zien met één oog. We hebben twee interessante lezingen uitgelicht.

 

3D-geprinte kunstogen voor kinderen

Anoftalmie en microftalmie zijn zeldzame, aangeboren ontwikkelingsstoornissen van een of beide ogen. Bij anoftalmie is er helemaal geen oog aanwezig en bij microftalmie is het oog te klein. Vaak is bij beide vormen het oog blind. Er zal soms asymmetrie van het gezicht optreden omdat de oogkas en oogleden achterblijven in groei. Er kan dan in nauwe samenwerking met de ocularist een behandeling gestart worden, waarbij steeds grotere kunstogen (of conformers) de groei van een normaal oog nabootsen. Omdat jonge kinderen snel groeien zijn er regelmatig grotere conformers nodig die we maken met behulp van een 3D-printer.

De eerste conformer wordt ontworpen op basis van medische beeldvorming en een afdruk van de oogholte. De daaropvolgende conformers veranderen steeds iets van grootte en vorm. Als de vorm van de oogholte en oogleden groot genoeg is, kan er een cosmetisch ‘mooi’ kunstoog gemaakt worden. Dyonne Hartong (orbitaspecialist en oculoplastische chirurgie), Annabel Groot (oogarts in opleiding en arts-onderzoeker) en Jelmer Remmers (ocularist) werken in het Amsterdam UMC samen om de zorg voor kinderen met anoftalmie en microftalmie te verbeteren. Zij begeleiden, behandelen en doen wetenschappelijk onderzoek naar deze zeldzame aandoeningen.

 

Nieuwe behandeling voor volwassenen met een lui oog (amblyopie)

Over het algemeen wordt een lui oog (amblyopie) op jonge leeftijd behandeld met occlusietherapie (afplakken). Desondanks zijn er ook kinderen die niet reageren op deze therapie. Zij houden als jongvolwassenen een rest-amblyopie. Om deze reden is er een nieuwe behandelmethode ontwikkeld, namelijk dichoptische training. Bij dichoptische training wordt door middel van een videogame eenzelfde beeld apart aan beide ogen aangeboden.

 

Het amblyope (luie) oog krijgt het beeld met een hoog contrast aangeboden en het niet-amblyope oog het beeld met een laag contrast. Hierdoor ontstaat een visusverbetering van het amblyope (luie) oog én een verbetering van het binoculair zien (het zien met twee ogen). Op dit moment is nog onduidelijk wat de specifieke relatie is tussen het aantal trainingsuren en de visusstijging bij jongvolwassenen. Esmeralda Visser en Annabel Schermer zijn in 2018 afgestudeerd als orthoptisten aan de Hogeschool Utrecht. Zij zijn allebei zeer gedreven en gemotiveerd om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen de orthoptie. Vorig jaar trok het onderwerp ‘dichoptische training’ de aandacht en besloten zij hier hun afstudeerartikel over te schrijven.

 

Inschrijven met korting voor leden Vereniging OOG in OOG

Het Oogcongres vindt plaats in het Media Plaza van de Jaarbeurs in Utrecht. Deelname kost € 20,-. Bij deze prijs zijn lunch, koffie en thee inbegrepen. Leden van Vereniging OOG in OOG ontvangen € 5,- korting. Meer informatie en hoe je je kunt inschrijven vind je op www.oogcongres.nl. Hopelijk mogen wij je op 10 november (weer) verwelkomen op het Nationale Oogcongres.

 

Het congres is een samenwerking tussen het Oogfonds, de Oogvereniging, de MaculaVereniging, de Hoornvlies Patiënten Vereniging en Vereniging OOG in OOG.