Landelijke Lotgenoten Contactdag 2022

Zaterdag 23 april!

Voor het lotgenotencontact en onderlinge uitwisseling van informatie hebben we de afgelopen twee jaar regelmatig online Oogcontactbijeenkomsten georganiseerd. Een manier van contact waar we zeer vertrouwd mee zijn geworden en we zullen dit blijven organiseren. We zijn verheugd dat we onze Landelijke Contactdag weer fysiek kunnen organiseren. Deze vindt plaats op zaterdag 23 april a.s. bij het vertrouwde PGO Support in Utrecht.  Wij nodigen je van harte uit om naar de Contactdag te komen. 

Wat gaan we doen op 23 april?
In het programma van 23 april a.s. staan dit jaar kennis delen, lotgenotencontact en een vleugje humor centraal. Na de ontvangst starten we met de verplichte Algemene Ledenvergadering (ALV).  Hierna zal oogarts Sodaba Kathab een lezing houden. Justien Dingelstad vertelt haar persoonlijk verhaal en houden Laila Gaasbeek en Antonette van der Wekken van Koninklijke Visio een workshop ‘Weer deelnemen aan het verkeer met (functioneel) één oog’.  Stichting Melanoom is met een informatietafel. Zij staan klaar voor het beantwoorden van (medische) vragen over het oogmelanoom.

Locatie: PGO Support – Utrecht

Tijdens de Contactdag houden we ons aan de dan geldende coronamaatregelen.

Programma en tijden:

  • 10.00 uur – Ontvangst met koffie/thee
  • 10.30 uur – Welkomstwoord door Guido Ongena, Vereniging OOG in OOG 
  • 10.45 uur – Algemene Leden Vergadering
  • 11.15 uur – Pauze
  • 11.30 uur – Lezing door oogarts Sodaba Khatab ‘Invloed op de hersenen na een oogverwijdering’  
  • 12.30 uur – Lunch
  • 13.45 uur – Lotgenoten verhaal van Justien Dingelstad
  • 14.00 uur – Workshop ‘Weer deelnemen aan het verkeer met (functioneel) één oog’ door Laila Gaasbeek en Antonette van der Wekken (Koninklijke Visio)
  • 15.00 uur – Filmpje over de oogletsels van Laurel en Hardy
  • 15.30 uur – Afsluiting met hapje en drankje

Wij hopen dat deze dag als vertrouwd voelt en een succes wordt!

Toelichting op het programma 

11.30 – 12.30 uur –  Lezing ‘’Invloed op de hersenen na een oogverwijdering’ door  Sodaba Khatab, oogarts Oogziekenhuis Rotterdam. Sodaba Khatab is momenteel bezig met haar fellowship Oculoplastische-, orbita- en traanwegchirurgie binnen hetzelfde ziekenhuis, waarbij zij zich verder specialiseert in ooglid- en oogkas gerelateerde aandoeningen en de (chirurgische) behandeling hiervan. Na haar studie Geneeskunde, heeft zij een jaar als basisarts bij de Neurochirurgie gewerkt in het UMC Utrecht. Daarna heeft zij als basisarts bij de Oogheelkunde in het Amphia Ziekenhuis te Breda gewerkt en heeft zij de opleiding tot oogarts in Het Oogziekenhuis Rotterdam afgerond.  De lezing van Sodaba gaat over oogverwijdering & de invloed hiervan op de hersenen.

Sodaba vertelt over de ontwikkeling van de ogen en visuele banen in de hersenen; de verschillende oogverwijderingstechnieken en tenslotte wat er tot nu toe bekend is over de invloed van oogverwijdering op de hersenen. Na de lezing is er gelegenheid tot het stellen van vragen over dit onderwerp.

13.45 uur – Lotgenoten verhaal van Justien Dingelstad. Justien is 27 jaar en heeft ongeveer 40% van het zicht in haar rechteroog verloren door een grote paracentrale scotomas.

14.00 – 15.00 uur: Workshop ‘Weer deelnemen aan het verkeer met (functioneel) één oog’ door Laila Gaasbeek, orthoptist en low-vision specialist, en Antonette van der Wekken, ergotherapeut bij Koninklijke Visio. Antonette heeft als aandachtsgebied: verlichting, mensen met niet aangeboren hersenletsel en mobiliteit en Laila is tevens lid van de adviesraad bij Vereniging OOG in OOG. Tijdens de workshop vertellen meer over hoe je weer veilig kunt deelnemen aan het verkeer. Hierbij gaan ze eerst kort in op wat het verlies van tweeogig dieptezien en een deel van het gezichtsveld betekent. Daarna lichten zij de mogelijkheden toe om weer veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen. Enkele voorbeelden: het plaatsen van extra spiegels of het volgen van een mobilteitstraining bij Koninklijke Visio. Deze training heeft als doel dat de deelnemer weer met zelfvertrouwen aan het verkeer en het openbare leven kan deelnemen.

15.00 uur:  Oog centraal in Laurel en Hardy Films.  Een korte film gemaakt door oogarts dr. Richard Zegers over oogletsels in Laurel en Hardy-films. De films van ‘de dikke en de dunne’ kenmerken zich door een grote hoeveelheid humor in combinatie met ‘lichamelijk geweld’. Zo ook de ogen die het in deze films zwaar te verduren hebben.

Aanmelden

Deelname aan deze dag is voor leden geheel gratis. We vragen aan niet-leden een bijdrage van € 15,-. Wie nog geen lid is van Vereniging OOG in OOG kan zich aanmelden; je bent uiteraard van harte welkom. Wij rekenen op een grote opkomst en hopen dat deze dag weer een succes wordt. Meld je beslist aan! In verband met de catering en indeling van het middagprogramma verzoeken wij je om dit vóór 16 april 2022 te doen.