Je krijgt een ooginfarct als één of meer slagaders in het oog verstopt raken. Artsen noemen een ooginfarct ook wel een arteriële vaatafsluiting. Hierdoor krijgt een deel van het netvlies geen zuurstof meer. Plotseling zie je minder goed met één oog. Een ooginfarct veroorzaakt geen pijn. De meest voorkomende oorzaak is een bloedpropje dat uit het hart of een bloedvat komt. Aderverkalking speelt hierbij vaak een rol. De ernst van het zichtverlies hangt af van de plek van de afgesloten slagader. Meestal veroorzaakt schade in het midden van het netvlies meer problemen dan schade aan de zijkanten.
Een oogarts stelt de diagnose door verschillende tests uit te voeren. Een veelgebruikte test is de fluoresceïne-aniografie. Hierbij wordt een contrastmiddel in de bloedvaten gespoten. Vervolgens worden er foto’s gemaakt om de bloedstroom in het netvlies te beoordelen. De oorzaak van de verstopte slagader moet worden onderzocht. Voorkomen van een tweede ooginfarct is natuurlijk belangrijk.
Helaas is er geen behandeling voor beschadigd netvlies door zuurstoftekort. Het is belangrijk om herhaling van een ooginfarct te voorkomen. Gezond leven is daarbij heel belangrijk. De oogarts zal bij een oogtrombose je ook altijd doorsturen naar de afdeling neurologie. Ongeveer dertig procent van de patiënten met een ooginfarct heeft ook een herseninfarct gehad, zonder het te weten. De neuroloog gaat, eventueel samen met de cardioloog, na hoe het met de bloedvaten in gesteld.Afhankelijk van de uitslag kunnen bijvoorbeeld bloeddrukverlagers en cholesterolpillen worden voorgeschreven om de bloedvaten te beschermen tegen verdere schade. En bloedverdunners om het risico op een nieuwe bloedvatafsluiting te verkleinen.
De oogarts blijft mensen met een blind oog controleren tijdens vervolgafspraken om de oogdruk in de gaten te houden. Als de oogdruk te hoog wordt, kan een pijnlijk blind oog ontstaan. Ook houdt de oogarts het goede oog in de gaten.
Na een ooginfarct kan het leven ingrijpend veranderen. Je ziet waarschijnlijk nog maar met één oog en in sommige gevallen krijg je een oogprothese. Je krijgt met nieuwe uitdagingen te maken. Je vindt op deze website onder meer tips voor mensen die zien met één oog, informatie over oogprotheses en oogverwijderingsoperaties en de mentale uitdagingen waar je mee te maken kunt krijgen.
Het leven na een ooginfarct vraagt vooral aanpassing en geduld. Met de juiste informatie en ondersteuning kun je jouw dagelijkse activiteiten blijven uitvoeren.
Je leest in onze online bibliotheek over de ervaringen van anderen met een ooginfarct.
Bij een ooginfarct is het belangrijk om snel medische hulp in te schakelen. Een oogarts in een streekziekenhuis of in een groter ziekenhuis kan de juiste diagnose stellen en de oorzaak onderzoeken. Een ooginfarct kan gedeeltelijke of gehele blindheid in het oog geven. Door er op tijd bij te zijn kun je mogelijk zeer ernstige schade beperken. Laat de huisarts je dus snel doorverwijzen naar een oogarts of ga zelf naar de spoedeisende hulp.
Als je voor een oogverwijdering staat, heb je vaak veel vragen. Wat gaat er precies gebeuren? Wat zijn de gevolgen van de operatie? Naar welke arts moet ik gaan?
Er bestaan glazen en kunststof oogprothesen. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende soorten? En waar laat je deze maken?
Wat verandert er na een oogverwijdering? Hoe gaat dat met werk of studie, sporten en autorijden bijvoorbeeld. Hoe ga je om met de vermoeidheid en emoties?