Een second opinion betekent dat je een tweede arts vraagt om mee te kijken naar je klachten of behandeling. Je doet dit als je twijfelt aan wat je eerste arts zegt. Zo’n tweede mening kan je helpen om een beter beeld te krijgen van je situatie.
In Nederland mag je zelf kiezen naar welke arts je gaat. Dit staat in de wet. Maar of je ook echt elke arts mag kiezen, hangt af van de zorgverzekering die je hebt. Je zorgverzekeraar vergoedt de kosten meestal alleen als je eerst een verwijzing krijgt van je eigen arts.
Hoe vraag je een second opinion aan?
Als je een second opinion wilt, vraag je dit aan je eigen arts. Die moet je meestal helpen met een verwijzing. Wel moet de tweede arts iemand zijn die nog niets met je behandeling te maken heeft gehad. Alleen in speciale gevallen mag je arts weigeren, bijvoorbeeld als je al meerdere keren een second opinion hebt gevraagd voor hetzelfde probleem.
Let op: de arts die de second opinion geeft, neemt je behandeling niet over. Je bespreekt het advies van die arts met je eigen dokter.
Second opinion bij de bedrijfsarts
Sinds juli 2017 kun je ook een second opinion aanvragen bij een bedrijfsarts. Dit is een arts die kijkt naar gezondheid op het werk. Als je twijfelt aan het advies van je bedrijfsarts, mag je vragen om een tweede mening van een andere bedrijfsarts. Dit regel je via je eigen bedrijfsarts. Die moet meestal akkoord gaan.
De bedrijfsarts kan ook zelf voorstellen om iemand anders mee te laten kijken, bijvoorbeeld als hij of zij niet genoeg weet over jouw klacht. Jij mag dan zelf kiezen of je dat wilt. Let op: dit is niet hetzelfde als een deskundigenoordeel van het UWV. Dat gaat over andere vragen, bijvoorbeeld of je weer kunt werken.
Wordt een second opinion vergoed?
Een second opinion wordt betaald vanuit de basisverzekering, maar valt wel onder je eigen risico. Sommige verzekeraars vergoeden maar één second opinion per jaar. Vraag dit dus van tevoren na bij je zorgverzekeraar. Een second opinion bij een bedrijfsarts wordt meestal door je werkgever betaald.