Als je naar de zorgverlener gaat voor onderzoek of behandeling, heb je altijd meerdere mogelijkheden waaruit je kunt kiezen. Welke behandeling of welk onderzoek het beste bij je past, hangt van een aantal zaken af. Bijvoorbeeld van de risico’s en de bijwerkingen, van jouw leefstijl en omstandigheden, van jouw beroep en je eigen wensen.
Samen beslissen heeft veel voordelen. Je krijgt bijvoorbeeld meer vertrouwen in de behandeling of raakt gemotiveerder om medicijnen te blijven gebruiken. Door goed geïnformeerd te zijn, maak je een bewuste keuze en dat maakt de kans van slagen het grootst.
Maar hoe voer je dan het beste een gesprek met jouw zorgverlener? Hieronder geven we tips om zo goed mogelijk voorbereid het gesprek in te gaan:
Vraag iemand mee
Allereerst kan je je samen voorbereiden op de gesprekken. Zo voorkom je dat je belangrijke punten vergeet te vragen of te vertellen. Vraag je naaste ook of hij meegaat naar de afspraak, want samen hoor en onthoud je meer dan alleen.
Gebruik je aantekeningen
Schrijf alles op wat je wilt vragen of benoemen op papier. Denk aan het bespreken van jouw gezondheidsklachten, zorgen, uitslagen, diagnoses, behandelingen, etc. Zulke spiekbriefjes kun je zelfs op verschillende websites downloaden (zie kader).
Gebruik voor kinderen een hulpmiddel
Voor kinderen en jongeren is er de toolkit ‘Het beste besluit’ van de Kinderombudsman. Deze toolkit helpt kinderen en jongeren om samen met volwassenen goede beslissingen te maken over hun zorg (zie kader).
Zoek informatie op
Op internet staat veel extra informatie over jouw aandoening. Pas wel op, want je vindt er ook veel onzin. Gebruik daarom goedgekeurde websites, zoals die van Vereniging OOG in OOG of de Oogvereniging en ziekenhuizen.
Vertrek op tijd
Zorg ervoor dat je onderweg niet hoeft te haasten en houd rekening met eventuele vertragingen. Zo voorkom je dat je met onnodige stress het gesprek in gaat.
Neem het gesprek op
Soms kan het helpen om een gesprek op te nemen en thuis nog eens terug te luisteren. Vooral als je toch alleen bent bijvoorbeeld. Zo weet je zeker dat je niks mist. Geef dit wel meteen aan zodra je binnenkomt bij je zorgverlener zodat deze op de hoogte is. De meeste mobiele telefoons hebben een functie voor geluidsopnames.
Vertel wat jij belangrijk vindt
Jouw ideeën zijn belangrijk. Net zo belangrijk als de ideeën van de zorgverlener. Wees daarom open en eerlijk over wat je denkt en wilt. Gebruik hier je aantekeningen voor.
Zorg voor een samenvatting
Vraag aan het eind van het gesprek om een samenvatting of vat zelf het gesprek samen en vraag of je het goed hebt begrepen. Zo weet je of alles duidelijk is. Vraag ook hoe je de zorgverlener het beste kan bereiken na dit gesprek om eventuele latere vragen te stellen.
Bedenktijd
Doet de zorgverlener een voorstel voor bijvoorbeeld een (nieuwe) behandeling, weet dan dat je meestal niet direct hoeft te beslissen. Vraag om wat bedenktijd om dit thuis te overleggen met je naasten en een keuze te maken over wat het beste past bij jou en je leven.
Na het gesprek
Wil je nalezen wat er besproken is tijdens het gesprek? Dan kun je eens een kijkje nemen in jouw digitaal dossier. Zorgverleners schrijven al jouw medische gegevens in dit dossier. Je vindt dit digitaal dossier via internet of in een app op je telefoon. Een wachtwoord of Digid beschermen je medische gegevens. Verandert jouw situatie na het gesprek? Is de behandeling bijvoorbeeld zwaarder dan je had verwacht? Geef dit dan door aan je zorgverlener om samen naar een oplossing te zoeken.
Meer lezen
Speciaal voor kinderen: