header image

Wat gaan we doen?

In Soest komen we op zaterdag 10 mei samen om te luisteren naar verschillende presentaties van zorgverleners. Medische onderwerpen komen aan bod als ook informatie over de oogprothesen en het leven met één oog. In de middag zijn er workshops en gespreksgroepen waar je uit kunt kiezen. In een kleine groepjes ga je aan de slag met een thema. Tijdens de koffie en lunch is er volop mogelijkheid om te praten met andere deelnemers. Ook is er altijd een kleine informatiemarkt. Tijdens deze dag vindt ook de Algemene Leden Vergadering plaats.

Programma

We hebben een mooi en gevarieerd programma samengesteld:

10.00 uur – Ontvangst met koffie/thee.
10.30 uur – Welkomstwoord met aansluitend Algemene Leden Vergadering.
11.00u uur – Korte pauze (standbezoek).
11.15 uur – Presentatie over vrijwilligerswerk bij Vereniging OOG in OOG.
11.30 uur – Arthur Liu vertelt in een korte presentatie over het onderzoek naar prutogen .
12.00 uur – Lezing Dyonne Hartong, orbitaspecialist Amsterdam UMC, over mogelijke complicaties met een oogprothese/socket problemen

12.45 uur – Lunch, lotgenotencontact en standbezoek

14.00 uur – Start middagprogramma (je kunt je opgeven voor 1 onderdeel)

  • Gespreksgroep voor mensen die zien met één oog.
  • Gespreksgroep voor ouders van kinderen die zien met één oog.
  • Workshop omgaan met verlies (door oogproblemen).
  • Actieve workshop door Arnold Capoeira.
  • Wandeling door Soest voor lotgenoten en naasten onder leiding van lokale gids.

16.00 uur – Afsluiting met een drankje

TOELICHTING OP HET PROGRAMMA VIND JE ONDERAAN DEZE PAGINA.

Informatiemarkt

Gedurende de dag zijn er diverse informatietafels. Een stand met informatiemateriaal van Vereniging OOG in OOG. Ook is de Oogmelanoom werkgroep van Stichting Melanoom aanwezig met informatie over het oogmelanoom. Ook is er de mogelijkheid om het boek ‘De pijl in mijn oog’ van Jan Hulsbergen te kopen, hij zal ter plekke signeren.

Locatie

We hebben op zaterdag 10 mei de zalen van hostel Stayoke in Soest afgehuurd. Dit verborgen pareltje ligt midden in het bos. Goed bereikbaar met zowel het openbaar vervoer als met de auto en voldoende gratis parkeergelegenheid.

Nog geen lid?

Dit event is voor leden van Vereniging OOG in OOG.  

Aanmelden

Opgeven graag voor 1 mei. Voor de workshop verliesverwerking na een oogverwijdering graag voor 18 april aanmelden in verband met de nodige voorbereiding.


Landelijke contactdag 10 mei 2025

Naam(Vereist)







Email(Vereist)







Ben je lid van Vereniging OOG in OOG?(Vereist)


Ik neem de volgende persoon mee:







Ik ben aanwezig tijdens(Vereist)



Mijn introducee is aanwezig tijdens



Tijdens de middag neem ik graag deel aan:(Vereist)





Tijdens de middag neemt mijn introducee graag deel aan:






Toelichting op het programma

11.30 uur: Presentatie over de resultaten van het SOCKEDD onderzoek naar prutogen
Arthur is onderzoeker en oogarts in opleiding in het Amsterdam UMC. De 2de helft van 2023 is het onderzoek gestart. Tweemaal heeft Arthur een presentatie gehouden op onze Contactdagen en eenmaal tijdens een online bijeenkomst om het onderzoek toe te lichten. Veel leden hebben zich toen ook ingeschreven om mee te doen aan dit onderzoek.

Via UitZicht (fonds dat onderzoek financiert) hebben enkele onderzoekers financiering gekregen om in een pilotstudie het effect te testen van kunsttranen, vitamine A zalf en ontstekingsremmers bij prothesedragers met chronische klachten. De onderzoekers willen weten welke middelen effectief zijn en welk middel het beste werkt in een bepaalde situatie. De onderzoekers doen deze studie in samenwerking met de ocularisten in Nederland. Het onderzoek kan mogelijk leiden tot een richtlijn voor oogartsen en eerstelijnszorgverleners.

12.00 uur: Presentatie over mogelijke problemen met een oogprothese of de oogkas
Dyonne houdt een presentatie over de complicaties met een oogprothese of de oogkas. Er kunnen verschillende problemen optreden met de holte waarin een prothese-oog gedragen wordt. Sommigen problemen kunnen direct na de verwijdering van het oog optreden, andere kunnen na een aantal jaren ontstaan. Denk hierbij aan: tekort aan weefsel in de holte, prothese die eruit valt, laagstand van het onder- of bovenooglid, uitstoting van het implantaat, te diep liggende prothese, een fantoom oog syndroom. Gelukkig gaat het bij veel mensen goed, maar er zijn ook mensen die problemen ervaren. Er is ruimte in de presentatie voor het stellen van vragen.

14.00 uur: Workshop omgaan met verlies door oogproblemen
Deze workshop is voor mensen die een oogverwijdering hebben ondergaan of om een andere reden het zicht in één oog hebben verloren. Voor deze workshop bereid je je individueel voor door het invullen van een online vragenlijst waarbij je een twintigtal zinnen voorgelegd krijgt die je ieder apart moet scoren op jouw eigen gevoelens rondom verlies en veerkracht. Deze methodiek is geïnspireerd op de ZelfKennis-Methode (ZKM) en stelt je in staat systematisch stil te staan bij jouw beleving bij het thema ‘verlies’. Nadat je de lijst hebt afgewerkt, ontvang je via e-mail jouw rapport. Tijdens de contactdag wordt in algemene zin een toelichting gegeven op de inhoud van het rapport, hier is ook ruimte voor individuele vragen.

Tijdens de workshop lopen we de verschillende pagina’s van het rapport door en helpt de trainer je de uitkomst op de juiste manier te interpreteren. Uiteraard zal er ook ruimte zijn om met elkaar in  gesprek te gaan en ieders ervaringen te delen.

In verband met de intieme setting die wenselijk is voor deze workshop hebben de leden voorrang op de inschrijving. Partners mogen ook inschrijven voor deze workshop en krijgen dan ook een vragenformulier. Er kunnen maximaal 8 personen deelnemen aan deze sessie. Vol = ook echt vol dus schrijf je snel in. In ieder geval voor 18 april, zodat je op tijd je vragenlijst per mail kunt ontvangen.

Trainer Rita Verduin is lid van Vereniging OOG in OOG en tevens rouw- en verliescoach. Ze draagt zelf een oogprothese. Rita spreekt dus uit ervaring.

14.00 uur: Actieve Capoeira workshop
Iedereen kan meedoen! De basis van de workshop en de performance is echte verbinding maken met mensen, ruimte voor eigen grenzen, humor en kwetsbaarheid. Vanuit deze verbinding kan zelfvertrouwen groeien. Denk aan handpercussie, capoeira technieken en samen een gedicht schrijven. Het belooft een (inter)actieve middag geworden. Nieuwsgierig? Meld je dan gewoon aan voor deze inspirerende workshop.

Word lid van onze vereniging!

Voor maar €25,- per jaar

  • Ontvang 3 keer per jaar Oog in Oog Magazine
  • Krijg toegang tot onze besloten Facebookgroep
  • Kom naar onze evenementen voor meer kennis
  • Ontmoet anderen die zien met één oog

Help ook mee!

Sluit je aan bij ons vrijwilligersteam

  • Ondersteun andere mensen
  • Ontmoet nieuwe mensen
  • Volg gratis trainingen
  • Deel jouw kennis en vaardigheden
Ga naar de inhoud