Ooginoogkoffie1De Lotgenoten Contactdag wordt gehouden op zaterdag 15 april 2017 en is voor onze leden en hun partners. Ook niet leden zijn van harte welkom om de lezingen te volgen of aan een workshop deel te nemen!

De dag start om 10.00 uur met koffie en thee en om 16.00 uur zullen wij deze contactdag afsluiten met een hapje, een feestelijk glaasje of een ander lekker drankje. De contactdag wordt gehouden bij PGO Support in Utrecht. In de ochtend vindt ook de Algemene Ledenvergadering. De contactdag is gratis voor leden van Vereniging OOG in OOG met hun introducee. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van € 15,-.

 

Het programma van de Lotgenoten Contactdag

Dr. Ronald de Keizer spreekt over socket problemen en mogelijke oplossingen.

De heer De Keizer is en oculoplastisch-, traanweg-, en orbitachirurgorbitaspecialist, Oogziekenhuis Rotterdam.

Nr1Inhoud lezing: Als een oog eenmaal verwijderd is en er een ‘anophthalmische socket’ (een ruimte/holte zonder oog) is ontstaan, kunnen er nieuwe problemen optreden. Er kunnen problemen ontstaan met de oogleden zoals laagstand van onder of bovenooglid, krapte in de fornices (plooien achter het ooglid), of problemen van het slijmvliesoppervlak. De implant kan loskomen, er ontstaat een ondervulling in de oogkas of in het ergste geval zelfs een samengetrokken socket. Deze lezing is bedoeld om al deze problemen te benoemen en de mogelijkheden en onmogelijkheden hiervoor te bespreken.

 

Erica Groet gaat als ocularist  verder in op de socket problemen.

Nr2Mevrouw Groet is ocularist in Den Haag. Naast de lezing is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Twee lotgenoten vertellen hun persoonlijk verhaal.

Nr3Mevrouw Anja Gevoel en mevrouw Nellie Kooijman delen hun persoonlijke verhaal.

Mevrouw Gevoel draagt een oogprothese en mevrouw Kooijman een epithese.

Thérèse Beemsterboer geeft een lezing ‘Dieptezien’.

Nr4Mevrouw Beemsterboer is orthoptist bij Koninklijke Visio in Heerhugowaard.
Als één oog niet meer (goed) werkt, heeft dat invloed in ons dagelijks leven. Bij dieptezien verwerken de hersenen de informatie van de ogen. Als het twee ogen kijken verandert in het kijken met één oog, verandert ook de informatie. Met die verandering moeten mensen en hun hersenen om leren gaan. Tijdens deze lezing krijg je inzicht in de problemen en de mogelijkheden van het dieptezien met één oog en kun jij en jouw partner het een en ander ervaren.

 

Marcel Cremers leidt een gespreksgroep voor lotgenoten, partners familieleden/naasten.

Nr5De heer Cremers is psycholoog en mediator.
In de gespreksgroep kun je ervaringen met elkaar delen. Daarnaast biedt de gespreksgroep de ruimte om met elkaar als lotgenoten, partners of naasten, uit te wisselen hoe je omgaat in een bepaalde situatie. Het kan waardevol zijn om jouw ervaringen in deze gespreksgroep te delen met andere die zich in een vergelijkbare situatie bevinden. Marcel begeleidt al enkele jaren gespreksgroepen en workshops voor onze vereniging. Hij coacht mensen die in een fase van verandering zitten. Mensen die hun leven moeten aanpassen door een beperking helpt hij aan meer inzicht en handvatten om daar zo goed mogelijk door heen te komen. Verder heeft hij oog voor de partners en familieleden die zich (in)direct ook in het veranderingsproces bevinden.

Maartje Kienhuis geeft een lezing over epitheses.

Nr6Mevrouw Kienhuis is Maxillo Faciaal Technicus in het 3D Face Lab (het tandtechnisch laboratorium) UMC Utrecht.
De werkzaamheden van een Maxillo Facial Technicus bestaan uit het ontwerpen en vervaardigen van siliconen epitheses (gezichtsprotheses). Maartje heeft nauw contact met de patiënt en met de behandelaars (chirurgen en tandartsen). De lezing van Maartje Kienhuis gaat over haar werkzaamheden en de laatste ontwikkelingen op epithese gebied. Elke situatie en elke patiënt is anders en het is altijd een uitdaging om een passende oplossing te bedenken voor iedere situatie te bedenken. Na de lezing is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Overzicht van het programma:

10.00 uur: Ontvangst met koffie/thee

10.15 uur: Welkomstwoord – H. van Dam, voorzitter Vereniging OOG in OOG

10.20 uur: Algemene Ledenvergadering

11.00 uur: Lezing orbitaspecialist – dr. R. de Keizer

12.00 uur: Korte koffiepauze

12:15 uur: Lezing ocularist –  E. Groet

13.00 uur: Lunch

14.00 uur: Twee lotgenoten delen hun ervaringen

14:30 uur:

  • Gespreksgroep – Marcel Cremers
  • Presentatie – Thérèse Beemsterboer
  • Lezing – Maartje Kienhuis

16.00 uur: Afsluiting

We kijken uit naar jouw/jullie komst, ook als je geen lid bent!