De Workshop Contactdag wordt gehouden op zaterdag 26 november 2016 en is voor onze leden, maar jouw partner is natuurlijk van harte welkom en kan ook aan workshops deelnemen!
Om 15.30 uur zullen wij deze contactdag afsluiten met een hapje, een feestelijk glaasje of een ander lekker drankje. De contactdag wordt gehouden bij PGO Support in Utrecht.

 

1 – Creatieve Workshop ‘Schilderen met wasco’ met Rianne Rams

RianneRams_KLSchilderen met wasco is ontstaan uit het schilderen met bijenwas en kan door iedereen beoefend worden. Dit is een al eeuwenoude techniek en er wordt ‘geschilderd’ met een speciaal strijkijzertje en blokjes echte bijenwas. Zo’n 2000 jaar geleden werd deze techniek, van gesmolten was met kleuren, al door de Grieken, Romeinen en Egyptenaren toegepast. Het is voor deze workshop absoluut niet belangrijk om goed te kunnen tekenen of schilderen. Alhoewel het een inspanning is om met nieuwe materialen bezig te zijn vindt er toch een ontspanning plaats, bovendien heb je tijdens de workshop contact met lotgenoten. Rianne Rams is ondernemer, heeft een borduurstudio en geeft creatieve workshops aan volwassenen en kinderen. Zij is lid van onze vereniging en ziet met één oog.

 

pauline-lachend_kl2 – Workshop ‘Zien met één oog in het verkeer/ op het werk’ door Pauline Sprokholt

Pauline Sprokholt, adviseur bij Bartiméus geeft een workshop over de praktische consequenties van eenogigheid in het werk en mobiliteit waar bijvoorbeeld autorijden onder valt. De workshop/presentatie is gebaseerd op wat men weet, maar vooral op wat de ervaring van Bartiméus is met hun klanten die zien met één oog in de afgelopen jaren. De workshop zal voor veel leden een herkenning zijn, maar geeft ook deels een oplossing voor praktische zaken waar mensen tegenaan kunnen lopen.

 

3 – Twee verschillende ‘lotgenoten’ workshops onder leiding van Marcel Cremers

Op deze workshop contactdag zal Marcel Cremers twee verschillende workshops begeleiden. De eerste workshop richt zich op mensen die vrij recent te maken hebben gekregen met oogproblemen. Ook als dat al wat langer geleden is maar als je pas recent lid bent geworden is er een plaats voor jou. Na de voorstelronde zullen we in een actieve vorm met elkaar in gesprek gaan. Vragen die de revue onder andere kunnen passeren zijn: hoe zien mensen mij, hoe denk ik dat mensen mij zien, is mijn leven aan het veranderen en hoe pas ik mijn leven aan de nieuwe situatie aan?

De tweede workshop richt zich uitsluitend op koppels waarbij de helft van het koppel bestaat uit iemand met een oogprobleem en de andere helft van het koppel een (levens)partner, ouder, kind of vriend (in) kan zijn. Ook hier zal na een introductie op een actieve manier onder andere worden stilgestaan bij de volgende vragen: Is de situatie voor mij of voor ons als koppel veranderd, hoe maak ik deze veranderingen bespreekbaar als ik daar behoefte aan heb. Heb ik een andere partner/ouder/kind gekregen door de gewijzigde situatie?MarcelCremers_KL

Marcel Cremers begeleidt al enkele jaren gespreksgroepen en workshops voor onze vereniging.
Hij coacht mensen die in een fase van verandering zitten. Mensen die hun leven moeten aanpassen door een chronische ziekte of een beperking helpt hij aan meer inzicht en gereedschappen om daar zo goed mogelijk doorheen te komen. Verder heeft hij ook oog voor de partners, ouders en kinderen van mensen die zich in een veranderingsproces bevinden. Voor deze mensen verandert er immers ook het een en ander. Zijn coaching richt zich dan ook mede op de partnergroep en ook op begeleiding van koppels.

Het programma:

10.00 uur: Ontvangst met koffie/thee
10.30 uur: Welkomstwoord – Phian van den Broek, vice-voorzitter
10.45 uur: Start workshops (1,2,3)*
12.45 uur: Lunch en lotgenotencontact
13.30 uur: Start workshops (1,2,3)*
15.30 uur: Nabespreking met een drankje
16.00 uur: Afsluiting