Familiedag 2018: vlieg er samen met het gezin op uit!

Een jaar vliegt snel voorbij! De leuke Familiedag 2017 ligt nog vers in ons geheugen. We hadden bedacht dat ‘vliegen’ een mooi thema is voor de Familiedag 2018! We zijn dan ook verheugd om te kunnen melden dat de Familiedag 2018 plaatsvindt op zaterdag 22 in het Vogelpark Avifauna in Alphen a/d Rijn.

De Familiedag wordt georganiseerd voor de kinderen die lid zijn van onze vereniging. Samen met hun broertjes, zusjes en (groot-)ouders zijn zij van harte welkom. We bieden een leuk programma voor jonge en oudere kinderen. Voor de (groot)ouders is er een interessant en leerzaam programma en er is voldoende gelegenheid om elkaar deze dag te beter leren kennen, ervaringen uit te wisselen en  informatie te verzamelen.

Het programma start vanaf 10.30 uur in de Valkenzaal, gelegen in het parkrestaurant. Daar is gelegenheid voor lotgenotencontact tijdens de koffie, thee en limonade met gebak. Om 11.00 uur zullen we ons gaan verplaatsen naar de naast gelegen zaal waar een beamer en microfoon aanwezig is. Hier word je welkom geheten door mw Tonnie Landman en aansluitend zal de 15-jarige Maarten Poldermans zijn lotgenotenverhaal vertellen.

Lotgenotenverhaal Maarten Poldermans

Maarten is geboren met een te klein oogje, microftalmie, en draagt één oogprothese. Deze zomer heeft Maarten vier keer veertig kilometers gelopen tijdens de Nijmeegse vierdaagse. Hij liep met het streven zoveel om mogelijk geld op te halen voor Vereniging OOG in OOG. Met dit geld kunnen wij een voorlichtingsboekje voor kinderen ontwikkelen.

Lezing oogarts in opleiding Annabel Groot over de geschiedenis van microftalmie en de verschillende behandelopties

Annabel Groot (oogarts in opleiding en arts-onderzoeker) vertelt over de geschiedenis van microftalmie – zoals deze in de literatuur wordt beschreven – en over de verschillende behandelopties die in de loop van de eeuw zijn ontwikkeld. Zij werkt samen met Dyonne Hartong (oogarts gespecialiseerd in oogkas en oculoplastische chirurgie) en Jelmer Remmers (ocularist) in het Amsterdams UMC om de zorg voor kinderen met anoftalmie en microftalmie te verbeteren. Zij begeleiden, behandelen en doen wetenschappelijk onderzoek naar deze zeldzame aandoeningen.

Speelmoment voor jonge kinderen

Voor de (jonge) kinderen zal er in de zaal ernaast speelgoed klaar staan. Een vrijwilliger van Avifauna vertelt de kinderen over allerlei dieren die in het vogelpark leven. Hierbij wordt gebruik gemaakt van allerlei materialen zoals: veren, eieren, botten en opgezette vogels. Uiteraard mogen de kinderen de vrijwilliger het hemd van het lijf vragen.

Voedertijd 😉

Om kwart over 12 kunnen we elkaar ontmoeten tijdens onze eigen voedertijd. Er is voor ieder wat wils bij het lunchbuffet. Na de lunch gaan alle aanwezigen op eigen gelegenheid het vogelpark in. Voor iedere familie ligt een plattegrond klaar met een schema waarop de voedertijden van de pinguïns, de pelikanen en de halfapen vermeld staan. Bij goed weer is er van drie tot half vier een leuke vogeldemonstratie bij de tribune.

Vrolijke vogel kleurplaat vooraf inkleuren

We willen graag de zaal versieren met mooie kleurplaten van vogels ingekleurd door de OOG in OOG kinderen. Hoe leuk zou het zijn als de kinderen thuis een kleurplaat inkleuren en deze meenemen naar de Familiedag. Op deze manier zijn de kinderen vooraf al betrokken bij het thema en kunnen de kinderen elkaars werk bewonderen. Via deze linken kun je een drie verschillende kleurplaten downloaden: een vogelhuisje, twee kwebbelende papegaaien en een vrolijke zeemeeuw.

 

Familiedagvkt

Het volledige programma is als volgt:

Het volledige programma is als volgt:

10.30 uur: ontvangst met koffie/thee/limonade en gebak in het Parkrestaurant

11.00 uur: Welkomstwoord met aansluitend lotgenotenverhaal van Maarten Poldermans

11.30 uur: Lezing geschiedenis microftalmie en behandelmethoden door de eeuwen heen door oogarts in opleiding Annabel Groot

12.15 uur: Voedertijd 😉

13.30 uur: Bezoek op eigen gelegenheid aan het Vogelpark en de speeltuin

15.00 uur: Vogeldemonstratie naast het Parkrestaurant

16.30 uur: Afsluiting familiedag met gezamenlijk drankje en een ijsje

17:00 uur: De Familiedag is ten einde

Locatie en aanmelden

Kom lotgenoten ontmoeten en deel jouw ervaringen, meld je aan via onderstaand formulier.  Doe dit wel vóór 15 september as. Per familie vragen wij een eigen bijdrage in de kosten van € 15,-. Betaling dient met de aanmelding meteen te worden overgemaakt op IBAN NL42 INGB 0005 4496 94  o.v.v. Familiedag 2018. Dieetwensen kun je bij de aanmelding doorgegeven. Na aanmelding volgt een automatische bevestiging. In de week voorafgaand aan de familiedag ontvang je nog een routebeschrijving en de laatste informatie per e-mail. Indien er nog vragen zijn dan kun je contact opnemen met Maaike Oosterhof: moosterhof@ver-ooginoog.nl of 0653 836 774.

Het adres van het Vogelpark Avifauna is Hoorn 65, 2404 HG Alphen aan den Rijn. Een routebeschrijving en meer informatie kun je vinden op www.avifauna.nl.

Wij hopen dat deze dag héél langzaam voorbij vliegt.

 

Graag tot ziens op 22 september!

Michaela Huinink, Elke Knaven en Maaike Oosterhof