Dagelijkse verzorging en onderhoud van de oogprothese
Het onderhoud van een oogprothese beperkt zich tot het (dagelijks) reinigen met schoon, lauw water. Vermijd hierbij te hoge of te lage temperaturen, etsende vloeistoffen of andere agressieve schoonmaakmiddelen (bijvoorbeeld CIF), omdat hierdoor het oppervlak of het materiaal van de prothese kan worden aangetast.
Het beste kan de prothese worden afgespoeld met lauw stromend water. Voordat de prothese wordt uitgenomen, moeten de handen worden gewassen en ook verder moet zo hygiënisch mogelijk te werk worden gegaan. Om te voorkomen dat de prothese in de wasbak kapot valt is het handig om de wasbak te vullen met een laagje water. Een washandje op de bodem zorgt, wanneer de oogprothese onverhoopt toch uit de handen glipt, voor een eventuele zachte landing. Dit is uiteraard vooral van belang bij een glazen prothese. Bij sterke verontreiniging van de glazen prothese kan men de prothese vóór het afspoelen tien minuten inweken in een oplossing in de verhouding van één theelepel zout op één liter gedestilleerd water. Ook kunnen, in geval van specifieke klachten, vóór het reinigen kiemdodende vloeistoffen worden toegepast. De ocularist kan hierover persoonlijk advies geven.
Hoe vaak moet de oogprothese gereinigd worden?
Het is voor iedere oogprothese-drager verschillend hoe vaak en hoe intensief de oogprothese moet worden schoongemaakt. Sommigen voelen zich er prima bij om de oogprothese maar eens in de zoveel weken of zelfs maanden uit het oog te halen en schoon te maken. De meeste oogprothesedragers zullen er echter voor kiezen het onderhoud dagelijks te doen, bijvoorbeeld voor het slapen gaan of bij het opstaan.
Bewaren oogprothese: niet in vloeistof!
Een oogprothese mag zeker niet in vloeistof bewaard worden! Beter is het om de (reserve)oogprothese, wanneer deze niet gedragen wordt, droog in een opvallend doosje te bewaren. Bewaar de oogprothese niet in een papieren tissue of iets dergelijks, want voor je het weet, is de kostbare prothese per ongeluk weggegooid.