Wat is microftalmie?

Microftalmie is een aandoening waarbij één of beide ogen kleiner zijn.

 

Wat is anoftalmie?

 

Bij anoftalmie daarentegen zijn één of beide ogen afwezig of heel klein. 

 

In de medische wereld wordt dit als ‘anophthalmia’ en ‘microphthalmia’ geschreven.

Oorzaak

Door een fout bij de deling van de chromosomen in de eerste maanden van de zwangerschap, kan het voorkomen dat één of beide ogen zich tijdens de zwangerschap niet goed ontwikkelen of dat er helemaal geen oog gevormd wordt. Geschat wordt dat er per jaar in Nederland gemiddeld 30 kinderen met deze aandoening worden geboren.

Behandeling

Zodra bij een baby microftalmie of anoftalmie wordt geconstateerd, is het van belang dat direct met de behandeling wordt begonnen.

Bij de geboorte zijn normaal gesproken het oog en de oogkas relatief groot ten opzichte van de rest van het lichaam. Vanaf de leeftijd van vier jaar hebben het oog en de oogkas al dezelfde afmetingen als bij een volwassene. Bij de ontwikkeling van de oogkas en de oogleden speelt het oog een belangrijke rol. Het oog stimuleert de groei van de oogkas en de oogleden. Ontbreekt het oog of is het te klein, dan is het dus van belang dat de ontwikkeling van de oogleden ‘geholpen’ wordt door het plaatsen van een oogprothese.

Oogprothese vóór het eerste levensjaar

Het is noodzakelijk dat vóór het eerste levensjaar een oogprothese in de oogkas gezet wordt. De oogprothese stimuleert de groei van de oogleden. In de loop van een aantal jaren wordt geleidelijk een steeds grotere prothese aangemeten. De oogprothese stimuleert wel de groei van de oogleden, maar niet de groei van de oogkas.

Meer informatie over microftalmie en anoftalmie

In samenwerking met de Vereniging van Samenwerkende Ouder- en Patiëntorganisaties is Vereniging OOG in OOG betrokken geweest bij de ontwikkeling van een huisartsenbrochure over de oogaandoeningen anoftalmie en microftalmie. Via deze link kun je de brochure downloaden. Neem deze brochure samen met de begeleidende brief mee naar je huisarts!

Werkgroep Anoftalmie/Microftalmie

Ouders van kinderen die geboren worden met een klein oogje of zonder een oogje(s) zitten vol met vragen.

Wat nu? Wat betekenen al die medische termen eigenlijk? Kan mijn kindje wel gewoon naar school? Waar ontmoeten wij ouders die hetzelfde hebben meegemaakt? Vereniging OOG in OOG is er dan ook voor ouders met kinderen met deze zeldzame aandoening. Om de ouders extra te ondersteunen is er binnen onze vereniging een zeer actieve werkgroep Anoftalmie/Microftalmie. De werkgroep geeft informatie aan ouders van kinderen met deze aandoening die extra informatie nodig als hun kindje met een te klein oogje of zonder ogen geboren wordt. Meer informatie kun je vinden via deze link op onze website.

Artikelen over microftalmie en anoftalmie

Dr. D. Hartong heeft voor Vereniging OOG in OOG een duidelijk artikel geschreven over microftalmie en anoftalmie. Dit artikel over anoftalmie en microftalmie van Dr. Hartong kun je hier downloaden

Drs Annabel de Jong, oogarts in opleiding, hield in september 2018 een lezing over de behandeling van microf- en anoftalmie. Je kunt het artikel hier downloaden. 

Op de website van het  Amsterdam UMC kun je een brochure ‘geboren worden met een klein of afwezig oog’ downloaden.