Ontstaan oogmelanoom

Een oogmelanoom is de meest voorkomende kwaadaardige tumor van het oog. Per jaar krijgen ongeveer 150 mensen in Nederland deze aandoening. Oogmelanomen kunnen behandeld worden met diverse bestralingsmethoden. Een oogmelanoom is, zoals de naam al aanduidt, een melanoom in het oog. Een oogmelanoom ontstaat uit de pigmentcellen van de uvea. De uvea is een laag van de oogwand die ligt tussen het netvlies en de harde oogrok (sclera). Over de oorzaak van melanomen in het oog is weinig bekend. De tumor komt heel soms in bepaalde families voor in combinatie met huidmelanomen. Meer medische informatie over een oogmelanoom, bijvoorbeeld over het stellen van de diagnose en over de behandeling, kun je vinden op de volgende pagina.

Op de website van Stichting Melanoom staat uitgebreide informatie over de behandelingen. Wanneer geen bestraling mogelijk is, dan wordt overgegaan tot een oogverwijderingsoperatie. Dat moet gedaan worden door een zogenaamde orbitaspecialist (een in de oogkasproblematiek gespecialiseerde oogarts) vaak werkzaam in een Academisch ziekenhuis. Het Leids Universitair Medisch Centrum is gespecialiseerd in de behandeling van oogmelanomen.

 

Heb je behoefte aan een M(eye) Buddy?

Met een buddy hoef je er niet alleen voor te staan. Mensen die een oogmelanoom hebben kunnen wel wat extra steun gebruiken bij de verwerking daarvan. Dan is het goed om
te weten dat er een speciaal buddyproject in het leven is geroepen door de Stichting Melanoom: (M)eye Buddy. Deze buddy’s zijn ervaren lotgenoten die samen werken met de artsen en oncologisch verpleegkundigen van het LUMC Leiden en het Erasmus MC te Rotterdam.

Vereniging OOG in OOG heeft samen met de Stichting Melanoom een folder ontwikkeld om lotgenoten te steunen. M(eye) Buddies geven je steun. Deze link verwijst naar de folder. Hierin staat goed omschreven wat de steun precies inhoudt en hoe je die kunt aanvragen.