Wat is een ooginfarct?

Ieder mens kan plots een hartaanval of hersenbloeding krijgen als gevolg van een ‘infarct’. Maar een infarct kan ook optreden in andere organen zoals het oog.

 

Een ooginfarct of oogtrombose heeft hetzelfde principe als een ander soort infarct. De bloedvatvoorziening is afgesloten. Dit kan op twee manieren gebeuren. Er kan een slagaderlijke verstopping zijn, waardoor de oogzenuw of (een gedeelte van) het netvlies niet meer voldoende zuurstof krijgt en afsterft. Er kan ook een aderlijke afsluiting zijn waardoor er een bloeding optreedt achter het netvlies.

De preventie van een ooginfarct is belangrijk daar een ooginfarct meestal ernstige gevolgen heeft voor het gezichtsvermogen. Een slagaderlijk ooginfarct kan snel tot blindheid leiden, een aderlijke afsluiting leidt doorgaans tot gedeeltelijk gezichtsverlies. Ooginfarcten zijn vrijwel allemaal pijnloos.

 

Oorzaak ooginfarct

Een afsluiting ontstaat meestal door een combinatie van een langdurige (onontdekte) te hoge bloeddruk en leeftijd (45+), er kan ook sprake zijn van een erfelijke stollingsafwijking. Soms verliest een patiënt met een ooginfarct het gehele gezichtsvermogen in het aangetaste oog. Daarnaast is het ook mogelijk dat hij een deel van het gezichtsveld niet ziet (zwart/donker). Deze infarcten gaan niet gepaard met pijn. Soms klaagt een patiënt over algemene vermoeidheid, haarkampijn en kauwpijn. Mogelijk is er hier dan sprake van arteritis temporalis, een ontsteking van de arteriën.