Complexe oogkasproblemen geholpen met nieuwe techniek: 3D geprinte conformers

Door Annabel Groot en Jelmer Remmers

De orbita onderzoeksgroep uit Amsterdam, onder leiding van dr. Dyonne Hartong, heeft een wetenschappelijk artikel gepubliceerd in het blad European Journal of Ophthalmology.

Zij beschrijven 9 patiënten met een ernstig oogkasprobleem die hun oogprothese niet meer konden dragen. De problemen ontstonden na verschillende soorten trauma (chemisch, vuurwerk, ongeluk en bestraling). Herhaaldelijke operaties hadden niet geholpen. Bij deze patiënten is een 3D foto gemaakt van het gezicht, en in 3D software werd een tijdelijke prothese (conformer) ontworpen. Door deze gepersonaliseerde aanpak pastte de conformer precies.

Tijdens de operatie werd extra slijmvlies uit de binnenkant van de wang gebruikt, waarmee de oogkas aan de binnenkant bekleed werd. De conformer werd dan minstens 2-3 maanden in de oogkas gefixeerd door hechtingen die door specifieke gaatjes in het model pasten.

Na die tijd werd de conformer verwijderd, en bleek dat bij 8 van de 9 patiënten weer een mooie holte was ontstaan waarin de prothese goed gedragen kon worden zonder eruit te vallen of scheef te gaan zitten. Deze nieuwe 3D methode blijkt dus een succesvolle manier om patiënten met voortdurende protheseproblemen te helpen.

 

Meer informatie

Wil je meer informatie over dit onderzoek? Stuur dan een kort bericht naar info@ver-ooginoog.nl