Maarten (15) loopt de Vierdaagse voor OOG in OOG

Je kunt zomaar bevangen worden door het vierdaagse virus. Dit gebeurde ook bij Maarten Poldermans uit Arnhem. In 2011 liep hij op de laatste dag een klein stukje met zijn oom en tante mee op de Via Gladiola. En daar gebeurde het… de vonk sprong over. Zijn oom en tante hadden hem toen meteen uitgedaagd en zeiden: “Als jij twaalf bent, dan ga je met ons meewandelen.”

 

Vijf jaar later ging de 12 jarige Maarten oefenen om zijn allereerste Vierdaagse en ook de 100ste vierdaagse van Nijmegen, te kunnen uitlopen. 30 Kilometer, 4 dagen lang, dat was zijn doel in 2016. Samen met zijn oom behaalde hij – zelfs met gemak – de eindstreep. Maarten is nu 14 jaar en zit in 3 havo op het Lorenz Lyceum in Arnhem. Hij woont met zijn ouders en zus Sophie in het zuiden van Arnhem. Maarten zit op voetbal, gaat regelmatig met de mountainbike op pad met zijn vader.

Maarten: “En ik dacht toen: ‘Volgend jaar wil ik weer 30 kilometer lopen.’ Dit jaar is het zover. Hoe mooi zou het zijn als ik kan lopen voor een goed doel. Ik vind het een hele leuke sfeer en kan heel erg genieten van de dingen om me heen. Het enthousiasme van de wandelaars, het is overal gezellig en ik vind het geweldig dat er zoveel toeschouwers zijn die je aanmoedigen. In januari van dit jaar zijn we begonnen met het trainingsprogramma dat opgesteld is door de Vierdaagse organisatie. Mijn eerste wandeling dit jaar was 15 kilometer en dit loopschema wordt steeds verder uitgebouwd. Als voorbereiding gaan we ook met elkaar de Rode Kruis Bloesemtocht en de Mariken van Nieumeghentocht lopen. Het voordeel daarvan is dat ik ook leer om in een grote groep te lopen, met alle drukte die daar bij komt kijken.”

4 x 30 km lopen voor goed doel

“Toen we ons gingen inschrijven bij de Vierdaagse, zag ik dat ik ook voor een goed doel kon lopen, een zogenaamde sponsorloop. Het leek me geweldig dat ik mijn inspanning tijdens het wandelen zou kunnen koppelen aan iets goeds: lopen voor een goed doel. Met een extra doel voor ogen, kan ik die extra stap zetten. Mijn vader zei toen: ‘Is het een idee om voor Vereniging OOG in OOG te gaan lopen?’

Maarten heeft microftalmie

Vroeger waren mijn ouders lid van de vereniging MMOP. Ik ben namelijk geboren met microftalmie en draag zelf een oogprothese in mijn rechteroog. Mijn rechteroog is heel klein en is gestopt met groeien tijdens de zwangerschap. Mijn ouders waren na mijn geboorte op zoek naar informatie over microftalmie en kinderen met een oogprothese. Destijds was er niet heel veel informatie beschikbaar over microf- en anolftalmie. We zagen dat dat nu wel heel anders is. Ik kom al sinds dat ik ongeveer een half jaar oud ben, in de praktijk van Frédèrique Bak en bij Jelmer Remmers. Hier heb ik de laatste keer weer een prachtige oogprothese van gekregen.”

Voorlichtingsboekje voor kinderen

‘’Wat ik heel leuk vind is dat – als ik veel sponsorgeld ophaal – dit ook door Vereniging OOG in OOG voor kinderen ingezet wordt. Vereniging OOG in OOG heeft de grote wens om een boekje te maken om kinderen die een oogprothese krijgen voor te bereiden op een bezoek aan de ocularist. Dat het geld dan voor dit boekje gebruikt gaat worden, vind ik helemaal leuk. Het door mij opgehaalde sponsorgeld wordt dan door de vereniging in een apart potje gestopt en gaat niet aan andere zaken op. Hoe mooi is dat!”

Steun Maarten – steun OOG in OOG

Vereniging OOG in OOG is blij verrast met het initatief van Maarten en omarmen zijn sponsorloop van harte. Het boekje is inderdaad al jarenlang een hele grote wens om ouders en kinderen voor te bereiden op het bezoek aan de ocularist. Een vertellend voorlichtingsverhaal geïllustreerd met mooie tekeningen. Gezien de beperkte subsidiemiddelen hopen we mede hierdoor dat we dit jaar met de productie van het boekje kunnen starten. Vanzelfsprekend gaan wij Maarten de komende maanden volgen bij zijn voorbereidingen en zullen hem ondersteunen met het ophalen van geld voor zijn sponsorloop. Wil je Maarten ook sponsoren en onze vereniging steunen? Klik op deze link en sponsor Maarten en OOG in OOG! Alvast hartelijk dank!