Emotionele en (psycho)sociale gevolgen van oogprobleem of -aandoening

Als je blind wordt aan één oog, dan kan er veel veranderen in uw leven en dat van jou naasten. Niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel krijgt u veel te verwerken. Angst, onzekerheid, woede en verdriet zijn emoties die bij het krijgen van een oogaandoening of het verlies van uw oog kunnen horen. Dit kan vragen oproepen als: waarom ik, wat gebeurt er met mijn partner, blijf ik wel goed zien met 1 oog, hoe moet ik verder?

Samen met de Oogvereniging werken we aan heldere informatie over emotionele en (psycho)sociale problemen. De Oogvereniging gaat aan de slag met informatie voor mensen die een oog verliezen en mensen die kijken met 1 oog of een oogprothese dragen. Door deze informatie weten mensen met een aandoening beter wat voor gevolgen een oogaandoening kan hebben. En we hopen dat met deze informatie (toekomstige) patiënten gemakkelijker de zorg en zorgverlener vinden die bij hen past.

Deel jouw ervaring en help anderen!

Heb jij of heeft iemand in jouw naaste omgeving die kijkt met één oog? En wilt je jouw recente of vroegere ervaringen met emotionele en (psycho)sociale steun (of juist het ontbreken daarvan) delen om zo andere mensen in de toekomst te helpen? Dan zijn we op zoek naar jou!

Voor de focusgroep op donderdag 10 januari 2019 (11.00 – 13.30 uur) zoeken we mensen met oogproblemen die voor anderen vaak niet merkbaar zijn, terwijl het functioneren er wel door beïnvloed wordt. Welke emoties ervoer je na het verliezen van jouw oog?

Je hebt een redelijk zicht, maar je bent angstig voor een operatie aan jouw ogen of je maakt je zorgen over jouw dagelijkse functioneren: Kan ik nog wel blijven autorijden? Hoe ziet mijn toekomst eruit? Kan ik mijn werk wel blijven doen?

Aanmelden voor focusgroep

De focusgroep vindt plaats op 10 januari 2019 bij de Oogvereniging, Churchilllaan 11 te Utrecht en duurt ongeveer 2 1/2 uur. Reiskosten worden vergoed en uiteraard krijg je een lunch aangeboden. Wil je deelnemen aan de focusgroep? Stuur dan een e-mail naar Maaike Oosterhof via moosterhof@verooginoog.nl. Je ontvangt dan binnen 14 dagen een bevestiging.